De kommer till ditt jobb för att kolla att alkoholserveringen sköts. Men det är viktigt att ha en bra relation med alla som jobbar på krogen, tycker inspektörerna Anna och Robert.
Det är rockabillyfestival på Vilsta sporthotell och camping utanför Eskilstuna. Robert Janeling och Anna Malmqvist Hed, inspektörer med ansvar för alkohol och tobak, parkerar och går mot festivalområdet. Två vakter leder precis bort en besökare som vill ha en öl till, men fått tillräckligt. Mannen följer snällt med.
Vilstas ägare kommer gående.
– Göran, nu röker han på serveringsytan, säger Anna och pekar på en gäst.
Göran Pettersson är snabbt framme och säger till.
På utescenen spelar ett band och dansen är i gång. Men det är inte trångt, och det är lugnt, konstaterar inspektörerna.
De kontrollerar att det finns alkoholfria alternativ i baren och åker vidare till en krogtät gata i centrum.
– Helst skulle vi vilja gå runt och pejla läget innan vi ger oss till känna. Men på bargatan känner de igen oss och djungeltrumman går när vi är på det första stället, säger Anna.
På väg in mot stan kommer de på att det är dags för koll av kvarterskrogen Dennys. Olika riskfaktorer avgör hur många besök en krog ska ha per år. Till exempel räknas ung publik och dans som risk, men i det här fallet handlar det om spelmaskiner och karaoke.
Sången är i full gång, »It’s a heartache« hörs över hela lokalen. Ägaren kommer ut ur köket och hälsar glatt.
Någon gäst kan kanske vara lite onykter, men det får man vara.
– Om någon somnat eller stökar runt är det uppenbart att personen inte ska få vara kvar. Men att folk är glada och
pratsamma är inget problem, säger Anna.
På bargatan är uteserveringarna fullsatta. Robert och Anna hinner inte ta många steg innan en vakt hälsar på dem.
Någon gång har de bytt med inspektörer från andra städer för att kunna vara anonyma. Men det finns också poänger med att vara kända ansikten, menar de.
– Vi vill ha en bra relation med krögarna. Det är bättre om de ringer in och frågar än att de gör fel, säger Anna.
Är det en äldre herre som är lite ›men lilla gumman‹ får man köra lite pedagogik.Annika Rydell, serveringsansvarig Bishops Arms
På Bishops Arms är Annika Rydell serveringsansvarig. Hon tycker det är lätt att hålla koll den här kvällen.
– Men självklart kan det vara lite knepigt ibland. Jag kollar mycket på hur gäster beter sig. Det bästa är att ha folk ute på golvet som plockar glas och kan säga till att »den där verkar lite vinglig«.
Att avvisa brukar gå bra, säger hon.
– Under mina 14 år på den här gatan har jag klarat mig utan att kalla på vakten till 99 procent. Är det en äldre herre som är lite »men lilla gumman« får man köra lite pedagogik. Det klassiska är att de säger att då kan de ta ett glas vatten, men de ska ju ut.
Robert försvinner in på en annan krog för att tillsyna, som de kallar det. Anna stannar utanför och sveper med blicken över uteserveringen. De måste vara två, men kan dela upp sig korta stunder eller välja att en talar med serveringsansvarig medan den andra ser sig omkring.
Inspektörerna tittar in på flera ställen i centrum, på ett är det trångt för att ett bröllopssällskap fortsatt sin fest där, men ingenstans behöver de säga till om att någon ska avvisas.
Kvällens checklista
- Ingen under 18 år eller som är uppenbart berusad får serveras.
- Alkoholfria dryckesalternativ ska finnas.
- En serveringsansvarig måste finnas på plats.
- Varierad meny fram till klockan 23.
- Ingen rökning vare sig inne eller på uteserveringen.
- Gäster och personal ska ha lämnat lokalen en halvtimme efter stängningsdags.
– Ska vi titta till 18-åringarna nu, säger Robert.
Det är de unga som är viktigast i tillsynen, säger han.
– Vi ska se till så att de inte far illa av alkoholen och blir överserverade. Anledningen till att de får dricka på krogen från 18 år är att där ska de vara övervakade. Personalen måste se till att de inte får i sig för mycket.
Robert och Anna viker in på bakgatan där Eskilstunas enda nattklubb ligger. Den här kvällen firas 300 dagar till studenten. Utanför ligger en kille raklång på marken.Vakterna har varit framme och kollat – han ville bara vila lite, säger de.
Inne på klubben är gästerna unga och volymen hög. På ett bord står en zinkbalja fylld med flaskor. Just sådana serveringssätt kan leda till anmärkningar.
– Vi tycker att servitören antingen ska stanna och hålla koll, eller ta tillbaka flaskorna och servera så att de märker om någon blir för berusad, säger Robert.
Fast över lag tycker inspektörerna att den här och andra krogar i stan sköter sig riktigt bra.
– Jag tror att fylla är vanligare ute på stan, säger Anna.
Men hon reagerar på rökutrymmet utanför klubben. Det ligger för nära entrén så gäster på väg in eller ut kan inte undvika röken. Restaurangchefen lovar att lösa det redan nästa dag.
Strax efter midnatt bestämmer inspektörerna sig för att runda av. Det är trots allt en jämförelsevis lugn kväll.