Mustiga musslor med ajvar och fläsk
Mustiga musslor med ajvar och fläsk. Foto: Linus Meyer
På menyn musslor

Mustiga musslor med ajvar och fläsk

Servera gärna musslorna överströdd med extra nybrynta fläsktärningar. Vitlök? Visst! Mortla en klyfta och fräs med grönsakerna några minuter innan vinet slås på.

Publicerad 21 oktober 2016 Kommentera

(4 portioner som lätt rätt/matig förrätt)

  • 175 g rökt sidfläsk (eventuellt extra till servering)
  • 1 gul lök
  • 1 stor morot
  • 1 stor palsternacka
  • 2 stjälkar selleri
  • 2 msk olivolja
  • 1 dl vitt vin eller rosé
  • ½ msk lantbuljongpulver eller ½ tärning
  • 4 dl passerade tomater
  • ½ dl ajvar, paprikapasta
  • salt, nymald svartpeppar
  • 1 kg färska blåmusslor med skal

Till servering: 1 ½ dl finstrimlad persilja, eventuellt nybrynta fläsktärningar, gott surdegsbröd

Gör så här:

  1. Tärna fläsket mycket fint. Skala lök, morot, palsternacka. Ansa sellerin. Tärna allt ganska fint. Salta lätt. Fräs fläsk och grönsaker helt mjuka i olivoljan i en stor tjockbottnad kastrull.
  2. Slå på vinet och låt puttra in någon minut. Slå på tomaterna och låt puttra tillsammans med ajvar och buljong i 20 minuter. Späd med vatten om det behövs. Smaka av med salt och peppar. Hit kan du förbereda i god tid.
  3. Tvätta musslorna och släng alla som är öppna och inte sluter sig vid en lätt påknackning.
  4. Ös ner musslorna i tomatsåsen, sätt på locket och sjud under lock cirka 5 minuter tills de öppnat sig. Skaka runt då och då. Släng musslor som inte öppnat sig eller ge dem en andra chans.
    Strö över persilja och extra fläsk vid servering.
Fråga om jobbet.
161
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här