Servera gärna musslorna överströdd med extra nybrynta fläsktärningar. Vitlök? Visst! Mortla en klyfta och fräs med grönsakerna några minuter innan vinet slås på.
(4 portioner som lätt rätt/matig förrätt)
- 175 g rökt sidfläsk (eventuellt extra till servering)
- 1 gul lök
- 1 stor morot
- 1 stor palsternacka
- 2 stjälkar selleri
- 2 msk olivolja
- 1 dl vitt vin eller rosé
- ½ msk lantbuljongpulver eller ½ tärning
- 4 dl passerade tomater
- ½ dl ajvar, paprikapasta
- salt, nymald svartpeppar
- 1 kg färska blåmusslor med skal
Till servering: 1 ½ dl finstrimlad persilja, eventuellt nybrynta fläsktärningar, gott surdegsbröd
Gör så här:
- Tärna fläsket mycket fint. Skala lök, morot, palsternacka. Ansa sellerin. Tärna allt ganska fint. Salta lätt. Fräs fläsk och grönsaker helt mjuka i olivoljan i en stor tjockbottnad kastrull.
- Slå på vinet och låt puttra in någon minut. Slå på tomaterna och låt puttra tillsammans med ajvar och buljong i 20 minuter. Späd med vatten om det behövs. Smaka av med salt och peppar. Hit kan du förbereda i god tid.
- Tvätta musslorna och släng alla som är öppna och inte sluter sig vid en lätt påknackning.
- Ös ner musslorna i tomatsåsen, sätt på locket och sjud under lock cirka 5 minuter tills de öppnat sig. Skaka runt då och då. Släng musslor som inte öppnat sig eller ge dem en andra chans.
Strö över persilja och extra fläsk vid servering.