Öl, smakrikt vitt eller livligt rött. Det finns alltid en kombination till maträtter med musslor – låt övriga ingredienser styra.
Musslan är allsidig, den kan njutas i sin enkelhet eller vara en del av en mustigare maträtt. Beroende på övriga ingredienser kombineras den med olika drycker.
Musslans mineralitet och rika smak gör att den matchar öl, allt från stout och porter till lager och ale.
För den inbitne ölfantasten kokas musslorna i samma öl som sedan hälls i glaset, en förstärkning av smaker som heter duga.
Vitvinskokta musslor passar till smakrikt vitt, utan överdriven ekfatskaraktär rekommenderas. Det finns tillfällen då ett friskt rosé passar lika bra, med fördel serverat kylt för en spänstigare kombination.
Tack vare musslans smakrikedom klarar den höstens rotfrukter oväntat bra, adderas både kryddor och kött så krävs fylligt i glaset.
Röda viner med livlig syra och kännbar strävhet kommer väl till pass, gärna från klassiska ursprung i Europa så som Toscana, Piemonte eller Bordeaux.
Till lyxig pasta vongole landar valet på en god italienare, ett rött eller vitt vin med rötterna i söder. Regioner som Apulien och Sicilien lockar med mjuka, smakrika rödviner och spännande vitt av lokala druvsorter.
Soppans kombination av palsternacka och kokos matchas av insmickrande veteöl, den fruktiga stilen möter soppans asiatiska kryddningar.