Lyxig pasta vongole extra allt
Pasta vongole. Foto: Linus Meyer
På menyn

Lyxig pasta vongole extra allt

Även musselskeptiker låter sig lätt charmas av den lilla milda vongole-musslan.

Publicerad 21 oktober 2016

(2 portioner eller 4 som förrätt)

  • 1 stjälk selleri
  • 1 dl finhackade rotsaker: morot, palsternacka, rotselleri
  • ½ tsk fänkålsfrö
  • 2 msk olivolja
  • 1 rejäl skiva prosciutto eller parmaskinka
  • 1 stor klyfta vitlök
  • ½ tsk pyttehackat citronskal, bara det gula
  • ¾ dl vitt vin, helst oaked chardonnay
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 liten burk vongole, med eller utan skal
  • 2 portioner nykokt färsk spaghetti

Till servering: chiliflingor efter behag, 2 msk finstrimlad persilja, eventuellt 1 tsk finstrimlad färsk dragon eller söt thaibasilika.

  1. Finhacka sellerin. Lägg med rotsaker, fänkålsfrö och olivolja i en djup stekpanna. Salta lätt och fräs sakta cirka 15 minuter. Finhacka vitlök och skinka, vänd ner med citronskal och stek 1 minut på högre värme.
  2. Slå på vinet och puttra någon minut. Slå i grädden och spadet från vongolen och sjud till simmig konsistens, 5–10 minuter. Hit kan förberedas i god tid!
  3. Vänd ner nykokt pasta och vongole. Värm och späd med lite av kokvattnet. Såsen tjocknar när pastan svalnar. Smaka av med chiliflingor och salt.
Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här