Även musselskeptiker låter sig lätt charmas av den lilla milda vongole-musslan.
(2 portioner eller 4 som förrätt)
- 1 stjälk selleri
- 1 dl finhackade rotsaker: morot, palsternacka, rotselleri
- ½ tsk fänkålsfrö
- 2 msk olivolja
- 1 rejäl skiva prosciutto eller parmaskinka
- 1 stor klyfta vitlök
- ½ tsk pyttehackat citronskal, bara det gula
- ¾ dl vitt vin, helst oaked chardonnay
- 2 dl vispgrädde
- 1 liten burk vongole, med eller utan skal
- 2 portioner nykokt färsk spaghetti
Till servering: chiliflingor efter behag, 2 msk finstrimlad persilja, eventuellt 1 tsk finstrimlad färsk dragon eller söt thaibasilika.
- Finhacka sellerin. Lägg med rotsaker, fänkålsfrö och olivolja i en djup stekpanna. Salta lätt och fräs sakta cirka 15 minuter. Finhacka vitlök och skinka, vänd ner med citronskal och stek 1 minut på högre värme.
- Slå på vinet och puttra någon minut. Slå i grädden och spadet från vongolen och sjud till simmig konsistens, 5–10 minuter. Hit kan förberedas i god tid!
- Vänd ner nykokt pasta och vongole. Värm och späd med lite av kokvattnet. Såsen tjocknar när pastan svalnar. Smaka av med chiliflingor och salt.