Lyxig pasta vongole extra allt
Pasta vongole. Foto: Linus Meyer
På menyn

Lyxig pasta vongole extra allt

Även musselskeptiker låter sig lätt charmas av den lilla milda vongole-musslan.

Publicerad 21 oktober 2016

(2 portioner eller 4 som förrätt)

  • 1 stjälk selleri
  • 1 dl finhackade rotsaker: morot, palsternacka, rotselleri
  • ½ tsk fänkålsfrö
  • 2 msk olivolja
  • 1 rejäl skiva prosciutto eller parmaskinka
  • 1 stor klyfta vitlök
  • ½ tsk pyttehackat citronskal, bara det gula
  • ¾ dl vitt vin, helst oaked chardonnay
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 liten burk vongole, med eller utan skal
  • 2 portioner nykokt färsk spaghetti

Till servering: chiliflingor efter behag, 2 msk finstrimlad persilja, eventuellt 1 tsk finstrimlad färsk dragon eller söt thaibasilika.

  1. Finhacka sellerin. Lägg med rotsaker, fänkålsfrö och olivolja i en djup stekpanna. Salta lätt och fräs sakta cirka 15 minuter. Finhacka vitlök och skinka, vänd ner med citronskal och stek 1 minut på högre värme.
  2. Slå på vinet och puttra någon minut. Slå i grädden och spadet från vongolen och sjud till simmig konsistens, 5–10 minuter. Hit kan förberedas i god tid!
  3. Vänd ner nykokt pasta och vongole. Värm och späd med lite av kokvattnet. Såsen tjocknar när pastan svalnar. Smaka av med chiliflingor och salt.