En härlig soppa med lena smaker av kokos och den söta palsternackan. Vill du ha mer drag i soppan passar det fint att mixa ner lite röd thaicurrypasta.
(4 portioner som förrätt)
- 400 g palsternacka
- 2 dl fet kokosmjölk
- 2–3 msk asiatisk fisksås
- ½ dl grovriven skalad ingefära
- det vita av en stor purjo, cirka 75 g
- ½ lime
- 1 kg färska blåmusslor med skal
- 2 tsk lantbuljongpulver eller ½ tärning
Till servering:
chiliflingor, korianderkvistar eller tunt skivad salladslök
Gör så här:
- Skala palsternackan och skiva ganska tunt. Lägg i en kastrull med 7 dl vatten, kokosmjölk, fisksås och ingefära. Sjud under lock tills palsternackan är mjuk.
- Skiva purjon tunt, vänd ner och sjud ytterligare 2 minuter. Mixa slätt. Hit fram kan du förbereda i god tid.
- Tvätta musslorna och släng alla som är öppna och inte sluter sig vid en lätt knackning.
- Koka upp en bottenskyla med lantbuljong i en stor vid kastrull på hög medelvärme. Ös ner musslorna, sätt på locket och sjud under lock cirka 5 minuter tills de öppnat sig.
- Skaka runt då och då. Släng musslor som inte öppnat sig eller ge dem en andra chans.
- Blanda ner musselspadet i soppan. Värm och smaka av med fisksås, en gnutta finrivet limeskal och pressad lime.
- Servera soppan med musslor med och utan skal, chiliflingor och koriander.