Musslor i kokoskrämig palsternackssoppa
Musselsoppa med ajvar och fläsk. Foto: Linus Meyer
På menyn

Musslor i kokoskrämig palsternackssoppa

En härlig soppa med lena smaker av kokos och den söta palsternackan. Vill du ha mer drag i soppan passar det fint att mixa ner lite röd thaicurrypasta.

Publicerad 21 oktober 2016

(4 portioner som förrätt)

  • 400 g palsternacka
  • 2 dl fet kokosmjölk
  • 2–3 msk asiatisk fisksås
  • ½ dl grovriven skalad ingefära
  • det vita av en stor purjo, cirka 75 g
  • ½ lime
  • 1 kg färska blåmusslor med skal
  • 2 tsk lantbuljongpulver eller ½ tärning

Till servering:
chiliflingor, korianderkvistar eller tunt skivad salladslök

Gör så här:

  1. Skala palsternackan och skiva ganska tunt. Lägg i en kastrull med 7 dl vatten, kokosmjölk, fisksås och ingefära. Sjud under lock tills palsternackan är mjuk.
  2. Skiva purjon tunt, vänd ner och sjud ytterligare 2 minuter. Mixa slätt. Hit fram kan du förbereda i god tid.
  3. Tvätta musslorna och släng alla som är öppna och inte sluter sig vid en lätt knackning.
  4. Koka upp en bottenskyla med lantbuljong i en stor vid kastrull på hög medelvärme. Ös ner musslorna, sätt på locket och sjud under lock cirka 5 minuter tills de öppnat sig.
  5. Skaka runt då och då. Släng musslor som inte öppnat sig eller ge dem en andra chans.
  6. Blanda ner musselspadet i soppan. Värm och smaka av med fisksås, en gnutta finrivet limeskal och ­pressad lime.
  7. Servera soppan med musslor med och utan skal, chili­flingor och koriander.
Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här