En riktigt ljuv sås på långlagad lök. Tryter tiden eller humöret kan du fuska med rostad lök. Ja, sådan du har på varmkorv! Tänk på att den kan innehålla gluten.
(8 portioner)
- 2–3 stora lökar eller 3/4 dl rostad lök, fint mortlad
- 2 msk rapsolja till stekning
- 1 msk finriven ingefära
- finhackad röd chili eller 2–4 tsk srirachasås
- ½ tsk mald spiskummin
- ½ tsk mald korianderfrö
- 1 klyfta vitlök, finhackad eller riven
- 1 ½ dl jordnötssmör
- 2 dl kokosmjölk
- ½ msk finhackat citrongräs
- 2 msk ljus soja
- 1 msk ljust muscovadosocker eller farinsocker
- eventuellt ½ msk asiatisk fisksås
- 1 lime, saft och finrivet skal
- vatten efter behag
- 2 msk finstrimlad koriander, gärna stjälkar
Till servering: Wokrätter eller stekt kyckling, nudlar eller ris
Gör så här:
- Halvera löken på längden. Skala och skiva tunt.
- Lägg i en stekpanna med rapsolja, salta lätt och stek sakta tills löken är mycket mjuk och gyllenbrun, minst 20 minuter. Rör ner ingefära sista minuterna.
- Mixa alla ingredienser. Om du använder rostad lök och mortlar den, räcker det
med om du blandar allt. - Späd med vatten till lagom konsistens. Såsen håller fem dagar i kyl.