Låg alkoholhalt och fruktighet. Det är receptet när heta och kryddiga smaker ska få sällskap av något gott i glaset.
Vi inleder året med het mat, rätter där chilifrukterna får härja fritt och det biter till ordentligt i munnen.
När vi väljer vin till het mat bör vi vara extra omsorgsfulla. Hetta har en förmåga att plocka fram det sämsta ur alkoholhaltiga drycker.
Undvik sträva röda viner, då strävheten gör maten ännu hetare. Eller viner med hög alkoholhalt som får det att »brinna« i munhålan.
Det finns både röda och vita viner som passar till heta rätter, viner med tydlig fruktighet och gärna viss restsötma.
Sötma har en fenomenal förmåga att lindra hetta och ger en rundare helhet. Det är vanligt att het mat har inslag av sötma, vilket också kräver restsötma i vinet.
Kolsyra bör undvikas, bubblorna gör att det hettar till än mer i munnen. Mousserande viner är därför inget bra alternativ. Däremot fungerar vissa typer av öl till starkare mat.
Proteinet i öl bryter ner ämnen som orsakar hetta vilket gör att exempelvis veteöl och ljus lageröl är utmärkt sällskap.
Minst lika gott är stilla alkoholfria drycker såsom äppelmust, bärjuicer, sötat grönt te och kombucha.
Sötman omfamnar hettan i maten och frånvaron av alkohol gör att vi kan dricka stora mängder för att släcka törsten.