Att baka muffins på palsternacka och tomat låter hur mysko som helst – men oj vad goda de är! Lite ingefära ger eldighet i kakan och frostingen ovanpå eldar på med habanero.
(16 muffins)
- 2 dl passata (passerade tomater på flaska)
- 2 dl kokosflingor + lite till formen
- 1 tsk mald ingefära
- 1 tsk mald kanel
- ½ tsk mald kardemumma
- 2 krm salt
- 125 g palsternacka, skala om det behövs
- 3 ägg
- 150 g (2 ½ dl) vetemjöl
- ½ tsk bikarbonat
- ½ tsk bakpulver
- 175 g smör+ lite till formen
- 175 g ljust muscovadosocker eller farinsocker
Till servering: frosting, fryst havtorn, vacker frukt
Habanerofrosting
- Vispa 150 g smör pösigt med 4 dl florsocker, ½ tsk vaniljpulver och 3 stänk habanerotabasco.
- Vispa ner 250 g kyld färskost av Philadelphiatyp.
- Klicka eller spritsa på avsvalnade muffinsar.
Gör så här:
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Rör samman passata, kokos, ingefära, kanel, kardemumma och salt. Knäck ner äggen. Riv palsternackan fint och rör ner. Låt svälla minst 10 minuter.
- Smörj en muffinsplåt och bröa med kokosflingor eller ställ ut formar på en vanlig plåt. Blanda mjöl med bakpulver och bikarbonat.
- Vispa smör och socker riktigt pösigt i en separat skål. Blandningen ska vara fluffig och ljusna lite. Häll i kokosblandningen.
- Sikta ner mjölblandningen i skålen. Vänd runt med slickepott till slät smet, rör inte för mycket, då blir kakan hård
- Fyll muffinsformarna till två tredjedelar och jämna till ytan lite. Grädda i drygt 10 minuter tills kakorna är torra i mitten. Låt svalna.