Lammbullar med kardemumma i tomatsås
Lammfärsbullar med kardemumma i tomatsås Foto: Linus Meyer
På menyn ANDRA BULLAR

Lammbullar med kardemumma i tomatsås

Goda lammköttbullar där såsen ger det lilla extra. Den blir extra aromatisk om du tillsätter en vitlöksklyfta som mortlas fint med en halv tesked fänkålsfrön.

Publicerad 23 november 2019

(4 portioner)

Både sås och bullar lagas direkt i formen.

  • 1 ägg
  • 2 skivor vitt dagsgammalt bröd
  • ¾ dl mjölk
  • ½ tsk mald kardemumma
  • ½ tsk mald spiskummin
  • 1 stor vitlöksklyfta
  • 1 apelsin
  • 3/4 dl stark ajvar
  • ½ tsk mynta
  • 3 ½ dl passata, passerad tomatkonserv
  • 2 tsk koncentrerad köttfond
  • 2–3 msk olivolja
  • 500 g lammfärs eller nötfärs
  • salt, nymald svartpeppar

Till servering: råris, potatismos eller bulgur, ugnsrostad zucchini, bladpersilja

Gör så här:

  1. Rör samman ägg, mjölk, mynta, kardemumma och spiskummin. Skär brödet i pyttesmå bitar och rör ner. Finriv skal från halva apelsinen och vitlöksklyftan ner i bunken. Låt stå minst en kvart.
  2. Häll ajvar, passata, köttfond och olivolja i en liten ugnsfast form. Pressa över apelsinen och rör om noga.
  3. Ställ in formen i ugnen och sätt ugnen på 225 grader.
  4. Arbeta samman brödblandningen med lammfärsen till en fast smet.
  5. Olja in händerna och forma 16 bullar. Lägg bullarna i den puttrande tomatsåsen. Baka cirka 10 minuter tills bollarna har fått lite färg och är genomstekta.
Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här