Välj rött, mjukt och moget till lammfärsbullarna och låt halvtorrt vitt möta de asiatiska smakerna i fiskbollarna.
En sak är säker, även bullar som görs i all hast kräver gott i glaset för att pigga upp den stressiga vardagsmiddagen.
Köttbullar med kokt potatis, gräddsås och lingon är en vinvänlig rätt om det inte vore för lingonen. De syrliga bären lockar fram trista bitoner i vin. Var försiktig med sylten så passar ett mjukt, fruktdrivet rött vin utan alltför tydlig strävhet.
Vegetariska bullar med curry och äpple kräver sval chardonnay i glaset. Druvan trivs bra i ekfat, resultatet är vita viner med fruktig fyllighet och smörig munkänsla, utmärkt till kryddig curry.
Till asiatiska fiskbollar kommer halvtorrt vitt vin eller öl väl till pass. Heta inslag i chilidipp lindras genom sötma i vin medan syrligt veteöl bidrar med fräschör och fruktighet.
Njut en smakrik spanjor till lammfärsbullarna. Kardemumma och sötsyrlig tomatsås plockar fram det bästa ur Riojas och Ribera del
Dueros röda viner. Här bjuds stor smakrikedom och ofta har vinerna tydlig fatkaraktär. Ett tips är att välja en butelj med några år på nacken, vinet har mognat och mjuknat, vilket passar lamm och kardemumma helt perfekt.