Köttbullar i gott sällskap
Foto: Mostphotos
På menyn DRYCK

Köttbullar i gott sällskap

Välj rött, mjukt och moget till lammfärsbullarna och låt halvtorrt vitt möta de asiatiska smakerna i fiskbollarna.

Publicerad 23 november 2019

En sak är säker, även bullar som görs i all hast kräver gott i glaset för att pigga upp den stressiga vardagsmiddagen.

Köttbullar med kokt potatis, gräddsås och lingon är en vinvänlig rätt om det inte vore för lingonen. De syrliga bären lockar fram trista bitoner i vin. Var försiktig med sylten så passar ett mjukt, fruktdrivet rött vin utan alltför tydlig strävhet.

2018 Penfolds Koonunga Hill Chardonnay, Australien, 6463, 89 kr. Mycket av allt, frukt och fat i finfin balans. Apelsinkarameller, lime och brynt smör passar smakrik vegomat.

Vegetariska bullar med curry och äpple kräver sval chardonnay i glaset. Druvan trivs bra i ekfat, resultatet är vita viner med fruktig fyllighet och smörig munkänsla, utmärkt till kryddig curry.

2018 Hubert Beck Réserve du Chevalier Pinot Gris, Frankrike, 12105, 99 kr. Uns sötma till asiatiska kryddningar, läckra inslag av inlagda päron och honungspastiller mynnar ut i tropisk fruktighet.

Till asiatiska fiskbollar kommer halvtorrt vitt vin eller öl väl till pass. Heta inslag i chilidipp lindras genom sötma i vin medan syrligt veteöl bidrar med fräschör och fruktighet.

2015 Coto de Imaz Reserva, Spanien, 2659, 119 kr. Trotjänare från Rioja. Mogna toner av hösthallon och syltade körsbär samsas med vanilj och julkryddor. Utmärkt till lamm.

Njut en smakrik spanjor till lammfärsbullarna. Kardemumma och sötsyrlig tomatsås plockar fram det bästa ur Riojas och Ribera del
Dueros röda viner. Här bjuds stor smakrikedom och ofta har vinerna tydlig fatkaraktär. Ett tips är att välja en butelj med några år på nacken, vinet har mognat och mjuknat, vilket passar lamm och kardemumma helt perfekt.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här