Asiatiska fiskbollar med aromatisk chilidipp
Asiatiska fiskbollar med aromatisk chilidipp. Foto: Linus Meyer
På menyn ANDRA BULLAR

Asiatiska fiskbollar med aromatisk chilidipp

Asiatiska fiskbollar med en god sås – och blir det sås över funkar den lika bra till vårrullar och panerad fisk.

Publicerad 23 november 2019

(4 portioner)

Såsen blir en stor sats, den håller i kylen en vecka.

  • 400 g fryst torskfilé, halvtinad
  • 1 dl kokosflingor
  • 3/4 dl potatismjöl
  • ½ dl vatten
  • 2 små ägg
  • drygt 1 tsk salt
  • 3 salladslökar
  • 100 g räkor, skalad vikt eller crabsticks
  • salt och chiliflingor efter behag
  • vetemjöl och minst 1 l neutral rapsolja till fritering.

Limedipp

  • 1 dl ljust muskovadosocker
  • 2 dl strösocker
  • 2 ½ dl vatten
  • 2 stänglar citrongräs, skivad
  • ½ dl grovhackad ingefära
  • 2 klyftor vitlök, skivad
  • röda chilifrukter, ej urkärnade, tunt skivade
  • 2 limefrukter
  • 2–3 msk asiatisk fisksås

Till servering: koriander, jasminris, lättkokta grönsaker

Gör så här:

  1. Skär den halvtinade fisken i bitar. Kör i mat­beredare med kokos, potatismjöl, ägg och salt till en slät massa, cirka 3–4 minuter.
  2. Finhacka salladslök och skaldjur och vänd ner.
    Kyl i minst 45 minuter.
  3. Gör såsen. Koka upp socker och vatten, sjud 5 ­minuter. Finfördela citrongräs, ingefära, vitlök och chili i matberedare.
  4. Skrapa ner i den sjudande socker­lagen och sjud några minuter.
  5. Låt svalna 15 minuter. Sila av.
  6. Finriv limeskalet ner i lagen och pressa ner lime­saften. Blanda ner finhackad koriander i såsen före servering.
  7. Olja in händerna. Forma försiktigt 20 bollar av den lösa fiskfärsen. Rulla bollarna i mjöl. Hetta upp oljan i en vid kastrull eller djup stekpanna. Fritera bollarna mörkt gyllene.
Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här