Asiatiska fiskbollar med en god sås – och blir det sås över funkar den lika bra till vårrullar och panerad fisk.
(4 portioner)
Såsen blir en stor sats, den håller i kylen en vecka.
- 400 g fryst torskfilé, halvtinad
- 1 dl kokosflingor
- 3/4 dl potatismjöl
- ½ dl vatten
- 2 små ägg
- drygt 1 tsk salt
- 3 salladslökar
- 100 g räkor, skalad vikt eller crabsticks
- salt och chiliflingor efter behag
- vetemjöl och minst 1 l neutral rapsolja till fritering.
Limedipp
- 1 dl ljust muskovadosocker
- 2 dl strösocker
- 2 ½ dl vatten
- 2 stänglar citrongräs, skivad
- ½ dl grovhackad ingefära
- 2 klyftor vitlök, skivad
- röda chilifrukter, ej urkärnade, tunt skivade
- 2 limefrukter
- 2–3 msk asiatisk fisksås
Till servering: koriander, jasminris, lättkokta grönsaker
Gör så här:
- Skär den halvtinade fisken i bitar. Kör i matberedare med kokos, potatismjöl, ägg och salt till en slät massa, cirka 3–4 minuter.
- Finhacka salladslök och skaldjur och vänd ner.
Kyl i minst 45 minuter. - Gör såsen. Koka upp socker och vatten, sjud 5 minuter. Finfördela citrongräs, ingefära, vitlök och chili i matberedare.
- Skrapa ner i den sjudande sockerlagen och sjud några minuter.
- Låt svalna 15 minuter. Sila av.
- Finriv limeskalet ner i lagen och pressa ner limesaften. Blanda ner finhackad koriander i såsen före servering.
- Olja in händerna. Forma försiktigt 20 bollar av den lösa fiskfärsen. Rulla bollarna i mjöl. Hetta upp oljan i en vid kastrull eller djup stekpanna. Fritera bollarna mörkt gyllene.