Köttfärslimpa på mormors vis
Köttfärslimpa på mormors vis. Foto: Linus Meyer
På menyn mormors mat

Köttfärslimpa på mormors vis

Svamp och stekt lök ger ett fantastiskt smakdjup till köttfärslimpan.

Publicerad 24 mars 2017

Använder du viltfärs till köttfärslimpan? Ersätt då mjölken med grädde.
(6–8 portioner)

  • 2 stora skivor dagsgammalt bröd
  • 2 dl mjölk
  • 2 ägg
  • 1 msk grönpeppar, smulad
  • 2 stora rödlökar
  • 50 g smör
  • 200 g champinjoner
  • ½ msk salvia
  • ½ tsk timjan
  • 2 msk mörk svampsoja
  • 1 tärning svampbuljong, smulad
  • 1 kg nötfärs eller hjortfärs, helst butiksmald
  • salt

Till servering: potatismos, rostade grönsaker, persilja, brunsås

Gör så här:

  1. Skär bort hårda kanter på brödet, skär eller riv det smått. Blanda väl med mjölk, ägg och smulad grönpeppar i en stor skål. Låt dra.
  2. Sätt ugnen på 175 grader (varmluft). Halvera lökarna på längden. Skala och finhacka. Lägg i en stekpanna med smöret och salta lätt. Stek sakta på medelvärme i 10 minuter. Fös ihop då och då.
  3. Riv svampen grovt och vänd ner med löken. Stek ytterligare 10 minuter tills allt är vackert brynt. Blanda ner salvia, timjan, svampsoja och buljong­tärning.
  4. Arbeta noga samman brödröran, fräset och färsen till en jämn och smidig smet. Olja in händerna och forma en limpa i en långpanna. Olja in ytan.
  5. Grädda 15 minuter på 175 grader, sänk värmen till 150 grader och grädda 45 minuter till, tills innertemperaturen är högst 75 grader.
Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här