Svamp och stekt lök ger ett fantastiskt smakdjup till köttfärslimpan.
Använder du viltfärs till köttfärslimpan? Ersätt då mjölken med grädde.
(6–8 portioner)
- 2 stora skivor dagsgammalt bröd
- 2 dl mjölk
- 2 ägg
- 1 msk grönpeppar, smulad
- 2 stora rödlökar
- 50 g smör
- 200 g champinjoner
- ½ msk salvia
- ½ tsk timjan
- 2 msk mörk svampsoja
- 1 tärning svampbuljong, smulad
- 1 kg nötfärs eller hjortfärs, helst butiksmald
- salt
Till servering: potatismos, rostade grönsaker, persilja, brunsås
Gör så här:
- Skär bort hårda kanter på brödet, skär eller riv det smått. Blanda väl med mjölk, ägg och smulad grönpeppar i en stor skål. Låt dra.
- Sätt ugnen på 175 grader (varmluft). Halvera lökarna på längden. Skala och finhacka. Lägg i en stekpanna med smöret och salta lätt. Stek sakta på medelvärme i 10 minuter. Fös ihop då och då.
- Riv svampen grovt och vänd ner med löken. Stek ytterligare 10 minuter tills allt är vackert brynt. Blanda ner salvia, timjan, svampsoja och buljongtärning.
- Arbeta noga samman brödröran, fräset och färsen till en jämn och smidig smet. Olja in händerna och forma en limpa i en långpanna. Olja in ytan.
- Grädda 15 minuter på 175 grader, sänk värmen till 150 grader och grädda 45 minuter till, tills innertemperaturen är högst 75 grader.