Dryck till husmanskostens lena smaker
Köttfärslimpa, ängamat och annan husmanskost har ”snälla” smaker som går att kombinera med dryck. Foto: Istockphoto
På menyn dryck

Dryck till husmanskostens lena smaker

Friskt vitt lättar upp den redda ängamats-soppan, medan köttfärslimpan får sällskap av medelfylligt vitt eller lättare rött.

Publicerad 24 mars 2017
Donovan-Parke Pinot Noir
2015 Donovan-Parke Pinot Noir, USA, 2315, 100 kr, 750 ml. Ett fynd! Balans mellan söta hallon, mylla och choklad, klarar husman galant!

Mat och vin i kombination kan bli både vänner och fiender. Råvaror som lök, tomat, spenat och sparris eller ägg, vinäger och ättika bidrar inte till några höjdarkombinationer. Likaså är doftintensiva kryddor som spiskummin och koriander knepiga när de dominerar rätten

2015 Cono Sur Bicicleta Pinot Grigio, Chile, 2448, 76 kr. Lättsamt med smak av aprikos, honungspastill, färska kryddor. Perfekt till ängamat.

Räddaren i nöden är viss tillagning eller smakbryggor, exempelvis smör eller olivolja, för att få ihop upplevelsen.
Den svenska husmanskosten är tacksam att kombinera med dryck. Visserligen finns både syrat och saltat i den traditionella kokkonsten men smakbilden är balanserad. Få ingredienser sticker iväg smakmässigt. I stället är beståndsdelarna i maten integrerade med varandra.

Yeti Imperial Stout
Yeti Imperial Stout, USA, 1667, 39.30 kr, 355 ml. Kul till chokladpudding. Smakrikt och gott med rostat kaffe, mörk choklad, pomerans och vanilj!

Köttfärslimpa med kokt potatis, gräddsås och lingon är ett exempel. En mjuk helhet i rätten gör att den med fördel kombineras med medelfylliga vita eller lättare röda viner. Men det fungerar också bra med öl.
Ängamat, en redd grönsakssoppa med lena smaker och söta inslag, kan kombineras med friskt vitt som piggar upp det feta.

Clausthaler Unfiltered
Månadens alkoholfria. Clausthaler Unfiltered, Tyskland, 1976, 11.90 kr. Lagom seriöst och lättdrucket, toner av lavendel­honung, tallbarr, citrus och malt. Kännbar beska.

Eller välj kryddiga vita viner. De har en viss restsötma som lindrar de söta tonerna i maten, men också möter det kryddiga i grov senap.
För oss som älskar chokladpudding krävs det sötma i drycken. Ett tryggt val är söta röda viner, medan stout bjuder på en häftig smakkombo.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här