Improvisation på den klassiskt milda soppan ängamat, som får min mormor att le från sin himmel. Hemligheten är den grova franska senapen.
Vill du ha en vegetarisk variant? Skippa laxen, rör ner 2–3 dl riven lagrad ost vid servering.
(2 portioner)
- 150 g laxfilé, gärna halvfryst
- 1 liten morot
- 1 stor stjälk selleri
- 1–2 msk smör
- ½ purjolök
- ½ msk finosherry
- ½ lagerblad
- 6 dl mjölk
- 1 ½ msk Maizena + 1 dl vatten
- 1 msk lantbuljongpulver
- cirka 1 msk grov fransk senap
- 2 msk finskuren dill och gräslök
- salt, örtsalt
Till servering: grovt bröd
- Skär laxen i munsbitar och lägg i 5 dl vatten utrört med 1 msk salt.
- Skala moroten och skiva tunt. Skiva sellerin lite tjockare. Lägg i en tjockbottnad kastrull med smöret och fräs sakta i ett par minuter. Rengör purjon och skiva ganska tjockt. Låt den fräsa med de andra grönsakerna två minuter.
- Smula ner lagerbladet fint, rör ner eventuell sherry. Slå på mjölken. Koka upp. Vispa samman majsstärkelse och vatten och rör ner i soppan med buljongpulver. Låt puttra 5 – 10 minuter.
- Lägg ner laxen, koka upp. Sätt på ett lock, dra kastrullen av plattan och låt stå i knappt 5 minuter.
- Rör ner senap och örter. Smaka av.