”Jag andas in
gluten på jobbet”
Carolines arbetskamrater får provsmaka bakverk åt henne. Foto: Melker Dahlstrand
Arbetspasset Hälsa
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

”Jag andas in gluten på jobbet”

Caroline var nyutbildad konditor, fick jobb och stortrivdes. Det var bara ett problem: hon hade ständigt ont i magen. Det visade sig vara glutenintolerans.

Publicerad 13 december 2011

När Caroline Liljegren tog studenten hade hon egentligen tänkt sig en karriär inom it-branschen. Men efter att ha extrajobbat på ett konditori ändrade hon sig.
– Det var så kul! Jag tyckte verkligen om att baka, och insåg att jag hade talang för det. Det kändes rätt, så jag skolade om mig.
Efter en ettårig komvuxutbildning var Caroline färdig konditor, fick jobb och stortrivdes. Det var bara ett problem: hon hade ständigt ont i magen.
– Jag har alltid haft problem med min mage, men jag har tänkt att det beror på medicinerna jag tar för min reumatism. Men det blev bara värre och värre.

Till slut, år 2008, blev Caroline akut inlagd. Magen gjorde så ont att hon inte kunde stiga ur sängen. Läkarna gjorde test på test, men lyckades inte identifiera problemet. Först flera månader senare togs prov för glutenintolerans.
– Och då kunde de konstatera att mitt tarmludd var helt förstört, och att jag hade skyhöga halter av antikroppar i blodet.
Diagnosen ställde till det. På jobbet var Caroline van vid att kunna provsmaka sina bakverk, och hon gillade att ta en nybakad bulle då och då. Ett tag förträngde hon problemet, men magen tvingade henne till skärpning.

I dag är hon extremt noggrann.
– Jag äter ingenting på jobbet. Inte ens lunch, eftersom det är så mycket mjöl i luften. Och jag tvättar händerna hela tiden. När saker behöver provsmakas får jag be mina kollegor. Får jag i mig gluten så kan jag räkna med att spendera de närmaste timmarna på toaletten, det räcker med väldigt lite.
Men trots försiktigheten är allt inte bra. Två gånger om året tar Caroline prover för att mäta halten av antikroppar i blodet. För hög halt under en längre period innebär risker, bland annat cancer. De senaste provsvaren har varit dåliga.
– Förmodligen beror det på att jag andas in gluten på jobbet. Jag inser att jag förmodligen måste sluta. Jag förbereder mig mentalt på det.
I april är det dags för nästa prov. Caroline hoppas att resultatet ska ha förbättrats.
–  Jag vet inte vad jag skulle göra om jag inte kan jobba vidare. Jag har ingen plan b.

Glutenintolerans

Gluten är ett protein som finns i vete, korn och råg. Hos den som är glutenintolerant orsakar gluten inflammation och skador i tunntarmens slemhinna. Det leder till att kroppen inte kan ta upp näringen i maten ordentligt.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här