Fisk är livsfarligt
för kocken Johan
När det är en fiskrätt på förskolans meny måste Johans kollega sköta hanteringen.. Foto: Jonas Bilberg
På jobbet Hälsa
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Fisk är livsfarligt för kocken Johan

En vanlig dag på jobbet utsätter sig Johan Montell för livsfara. Den ugnsbakade laxfilén är harmlös för de flesta, men för Johan kan den innebära slutet.

Publicerad 13 december 2011

– Om jag får i mig fisk måste jag åka till akuten direkt. Tungan blir som bubbelplast, ansiktet svullnar upp och jag får svårt att andas, berättar Johan Montell.
Fiskallergin dök upp för några år sedan, när Johan jobbade som kock på en stor konferensanläggning. Han minns första gången han förstod att något var fel.
– Vi skulle äta hummer på nyårsafton när det började sticka i halsen. Jag tänkte inte så mycket på det då, men några veckor senare lagade jag torsk hemma och då svullnade tungan upp.

Ett test visade på kraftig fisk- och skaldjurs­allergi. Läkarens order var strikta: ingen kontakt med fisk eller skaldjur. På jobbet blev det klurigt. Det fungerade ett tag, men till slut blev allergin en bidragande orsak till att Johan sökte sig vidare. I dag jobbar han som förskolekock.
– Jag fick göra ett val. Det skulle bli för svårt för mig att jobba som a la cartekock på finare ställen när jag inte kunde smaka av all mat.
Johan är inte bitter, tvärtom är han rätt nöjd med sitt beslut. Men problemet finns kvar. Minst en dag i veckan står fisk på menyn.
– Ofta finns det en kollega som kan laga ­fisken, men är jag själv så får jag göra det.

Johan är alltid noga med att använda handskar och försöker att inte komma i kontakt med något som har haft med fisk att göra. Men förskoleköken är ofta små, vilket gör det svårt att helt komma undan. Vid ett tillfälle fick Johan fiskspad i ansiktet efter att han stått bredvid en kollega som lagade lax.  
– Jag fick några droppar på kinden, plötsligt såg det ut som om jag hade tagit Botox!
I Johans väska finns alltid tabletter och en spruta, liksom en lapp där det står vad han inte tål, och vad som ska göras om han får i sig något. Alla hans kollegor är medvetna om hur allvarlig hans allergi är. Men ibland kan deras välmenande omtanke nästan förvärra saker, säger Johan.
– När de lagar fisk frågar de ofta hur jag mår. Då kan det nästan börja klia bara för att jag tänker på det hela tiden. Det är lite psykiskt.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här