Läckra till glögg, cider eller halvtorrt bubbel. Vill du förenkla tillagningen kan filokorgarna ersättas med rostat surdegsbröd eller fina salladsblad.
12 korgar
- 1 förpackning filodeg
- 75 g smör
- 600 g kålrot
- 1 msk ingefära
- 1 ½ msk strösocker
- 125 g mogen ädelost, gärna roquefort
- 1 ½ dl kvarg, 10 %
- ½ dl vispgrädde
- Till servering: 1 dl syrlig marmelad på nypon, plommon eller havtorn, frysta bär, timjankvistar eller thaibasilika
Gör så här :
- Ta fram filodegen och låt den tina. Ta fram ädelosten i god tid så att den hinner bli rumstempererad.
- Smält smöret. Pensla en muffinsplåt med 12 hål.
- Lägg ut ett filoark på en arbetsbänk. Pensla snålt med smör och lägg på ett ark till. Upprepa. Smörpensla översta filoarket också. Du ska ha tre lager.
- Skär till 12 kvadrater cirka 15×15 cm. Tryck ner i muffinsplåten. Grädda tills korgarna är krispiga och ljusbruna, cirka 10 minuter.
- Skala ingefäran och riv den fint. Skär skalet av kålroten och tärna fint. Stek på medelvärme i resten av det smälta smöret tills bitarna fått färg. Salta. Rör ner socker och ingefära. Stek tills sockret smält och fått färg. Tippa upp i en skål.
- Mosa osten, rör ner med kvarg och grädde i en skål.
- Vid servering: Klicka ädelostkräm i korgarna. Toppa med marmelad, kålrot, bär och örter, samt eventuellt lite smulade pepparkakor.