Filokorgar med kålrot och ädelostkräm
Filokorgar med kålrot och ädelostkräm. Foto: Linus Meyer
På menyn VINTERFEST

Filokorgar med kålrot och ädelostkräm

Läckra till glögg, cider eller halvtorrt bubbel. Vill du förenkla tillagningen kan filokorgarna ersättas med rostat surdegsbröd eller fina salladsblad.

Publicerad 26 december 2019

12 korgar

  • 1 förpackning filodeg
  • 75 g smör
  • 600 g kålrot
  • 1 msk ingefära
  • 1 ½ msk strösocker
  • 125 g mogen ädelost, gärna roquefort
  • 1 ½ dl kvarg, 10 %
  • ½ dl vispgrädde
  • Till servering: 1 dl syrlig marmelad på nypon, plommon eller havtorn, frysta bär, timjankvistar eller thaibasilika

Gör så här :

  1. Ta fram filodegen och låt den tina. Ta fram ädelosten i god tid så att den hinner bli rumstempererad.
  2. Smält smöret. Pensla en muffinsplåt med 12 hål.
  3. Lägg ut ett filoark på en arbetsbänk. Pensla snålt med smör och lägg på ett ark till. Upprepa. Smörpensla översta filoarket också. Du ska ha tre lager.
  4. Skär till 12 kvadrater cirka 15×15 cm. Tryck ner i muffinsplåten. Grädda tills korgarna är krispiga och ljusbruna, cirka 10 minuter.
  5. Skala ingefäran och riv den fint. Skär skalet av kålroten och tärna fint. Stek på medelvärme i resten av det smälta smöret tills bitarna fått färg. Salta. Rör ner socker och ingefära. Stek tills sockret smält och fått färg. Tippa upp i en skål.
  6. Mosa osten, rör ner med kvarg och grädde i en skål.
  7. Vid servering: Klicka ädelostkräm i korgarna. Toppa med marmelad, kålrot, bär och örter, samt eventuellt lite smulade pepparkakor.
Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här