Konfiterad anka med vintergrönsaker
Konfiterad anka med vintergrönsaker. Foto: Linus Meyer
På menyn VINTERFEST

Konfiterad anka med vintergrönsaker

Börja tillagningen minst två dagar i förväg. Det finns konfiterade anklår på burk för den som behöver ta en genväg-

Publicerad 26 december 2019

(6 portioner)

  • 4–6 anklår eller 6 stora kycklinglår med ben
  • 1 ½ msk salt
  • 1 tsk socker
  • 2 lagerblad, smulade
  • 12 korn svartpeppar
  • 1 tsk fänkålsfrö
  • 2 stora rosmarinkvistar eller 1 tsk torkad
  • 12 stora salviablad eller 1 tsk torkad
  • drygt 1 l olivolja eller ankfett
  • ½ rotselleri, cirka 600 g
  • 1 stor fänkål
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 liten eko-citron
  • 2 stora paprikor, röd och gul
  • 16 urkärnade kalamataoliver
  • salt
  • nymald svartpeppar

Till servering: Ugnsrostad potatis, grönsallad medpressad citron, goda inläggningar

Gör så här:

  1. Mortla salt, socker och torra kryddor fint. Strimla färska kryddor och blanda ner.
  2. Lossa på ankskinnet och massera in köttet under med kryddblandningen. Lägg ankan i en ugnsfast form eller gryta. Bitarna ska ligga trångt, men inte på varandra. Kyl 12–24 timmar.
  3. Slå på olivolja så att fågeln täcks. Ställ i ugnen och sätt den på 125 grader. Baka i 3–4 timmar (kyckling 2–3 timmar), tills köttet lätt lossar från benen.
  4. Skär skalet av rotsellerin. Skär rotsellerin och fänkål i munsbitar. Skiva citron och vitlök.
  5. Lägg grönsakerna i en djup ugnsfast form. Massera in dem med 1 tsk salt. Sleva över olivoljan från ankan så att det nästan täcker.
  6. Sätt ugnen på 150 grader och konfitera tills grönsakerna mjuknat och fått färg, drygt 30 minuter.
  7. Tärna paprikan. Höj värmen till 225 grader. Vänd ner paprika och oliver i formen. Fortsätt baka tills allt fått färg, cirka 15 minuter. Rör om mot slutet. Låt grönsakerna rinna av i durkslag. Hit kan allt förberedas dagen innan.
  8. Vid servering: Stek de konfiterade anklåren gyllene på låg medelvärme cirka 10–15 minuter. Värm grönsakerna och smaka av med salt och peppar.
Hämtar fler artiklar
Till startsidan

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här