Börja tillagningen minst två dagar i förväg. Det finns konfiterade anklår på burk för den som behöver ta en genväg-
(6 portioner)
- 4–6 anklår eller 6 stora kycklinglår med ben
- 1 ½ msk salt
- 1 tsk socker
- 2 lagerblad, smulade
- 12 korn svartpeppar
- 1 tsk fänkålsfrö
- 2 stora rosmarinkvistar eller 1 tsk torkad
- 12 stora salviablad eller 1 tsk torkad
- drygt 1 l olivolja eller ankfett
- ½ rotselleri, cirka 600 g
- 1 stor fänkål
- 2 klyftor vitlök
- 1 liten eko-citron
- 2 stora paprikor, röd och gul
- 16 urkärnade kalamataoliver
- salt
- nymald svartpeppar
Till servering: Ugnsrostad potatis, grönsallad medpressad citron, goda inläggningar
Gör så här:
- Mortla salt, socker och torra kryddor fint. Strimla färska kryddor och blanda ner.
- Lossa på ankskinnet och massera in köttet under med kryddblandningen. Lägg ankan i en ugnsfast form eller gryta. Bitarna ska ligga trångt, men inte på varandra. Kyl 12–24 timmar.
- Slå på olivolja så att fågeln täcks. Ställ i ugnen och sätt den på 125 grader. Baka i 3–4 timmar (kyckling 2–3 timmar), tills köttet lätt lossar från benen.
- Skär skalet av rotsellerin. Skär rotsellerin och fänkål i munsbitar. Skiva citron och vitlök.
- Lägg grönsakerna i en djup ugnsfast form. Massera in dem med 1 tsk salt. Sleva över olivoljan från ankan så att det nästan täcker.
- Sätt ugnen på 150 grader och konfitera tills grönsakerna mjuknat och fått färg, drygt 30 minuter.
- Tärna paprikan. Höj värmen till 225 grader. Vänd ner paprika och oliver i formen. Fortsätt baka tills allt fått färg, cirka 15 minuter. Rör om mot slutet. Låt grönsakerna rinna av i durkslag. Hit kan allt förberedas dagen innan.
- Vid servering: Stek de konfiterade anklåren gyllene på låg medelvärme cirka 10–15 minuter. Värm grönsakerna och smaka av med salt och peppar.