En enkel dessert som måste lagas dagen innan. Torra lussebullar blir finfina krutonger, tärna fint och stek i smör tills de är krispiga.
(6 portioner)
- ½ vaniljstång
- 6 dl gammeldags mjölk
- 1 1/2 dl vispgrädde
- 1 krm salt
- 3/4 dl ljust muscovadosocker, hårt packat
- 1 dl maizena
- 3 små äggulor
- 1 ½ msk cointreau, annan citruslikör eller mörk rom
- Till servering: Smörstekta tärningar av dagsgammalt saffransbröd, tinade björnbär, apelsin, myntablad
Gör så här:
- Snitta vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Blanda vaniljskida, vaniljskrap, 2 dl mjölk, grädde, salt och socker i en tjockbottnad kastrull. Vispa ner maizenan. Vispa ner resterande 4 dl mjölk.
- Koka upp på medelvärme under omrörning. Sjud några minuter på svag värme under fortsatt omrörning tills blandningen tjocknat.
- Dra kastrullen från värmen, fiska upp vaniljskidan och vispa ner äggulorna.
- Slå upp krämen i portionsskålar. Strö gärna lite socker över ytan så att den inte får skinn.
- Låt svalna, plasta in och kyl över natten.