På menyn VINTERFEST

Vaniljpudding med saffranskrutonger

En enkel dessert som måste lagas dagen innan. Torra lussebullar blir finfina krutonger, tärna fint och stek i smör tills de är krispiga.

Publicerad 26 december 2019
Vaniljpudding med frukt
och saffranskrutonger.

(6 portioner)

  • ½ vaniljstång
  • 6 dl gammeldags mjölk
  • 1 1/2 dl vispgrädde
  • 1 krm salt
  • 3/4 dl ljust muscovadosocker, hårt packat
  • 1 dl maizena
  • 3 små äggulor
  • 1 ½ msk cointreau, annan citruslikör eller mörk rom
  • Till servering: Smörstekta tärningar av dagsgammalt saffransbröd, tinade björnbär, apelsin, myntablad

Gör så här:

  1. Snitta vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Blanda vaniljskida, vaniljskrap, 2 dl mjölk, grädde, salt och socker i en tjockbottnad kastrull. Vispa ner maizenan. Vispa ner resterande 4 dl mjölk.
  2. Koka upp på medelvärme under omrörning. Sjud några minuter på svag värme under fortsatt omrörning tills blandningen tjocknat.
  3. Dra kastrullen från värmen, fiska upp vaniljskidan och vispa ner äggulorna.
  4. Slå upp krämen i portionsskålar. Strö gärna lite socker över ytan så att den inte får skinn.
  5. Låt svalna, plasta in och kyl över natten.
Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här