Emmelie trivs med att ta ansvar
Emmelie Ahlén har jobbat på hotellet sedan starten 2018. Foto: Jonas Bilberg
Porträttet Emmelie Ahlén

Emmelie trivs med att ta ansvar

Det har hänt en del i Emmelie Ahléns yrkesliv den senaste tiden. Hon tog ett kliv upp till supervisor och blev nästan samtidigt skyddsombud på Comfort Hotel i Västerås.

Publicerad 15 mars 2023
Emmelie Ahlén.
Foto: Jonas Bilberg

Redan för tre år sedan var det tal om att receptionisten Emmelie Ahlén kanske skulle ta på sig uppdraget som skyddsombud. Sedan svepte pandemin in och lade alla sådana planer på is. Men i höstas var det så äntligen dags.

Är det mycket nytt som skyddsombud?
– Ja, men jag har hunnit med en del kurser. Jag ska på kurs två dagar den här veckan också. Jag känner att jag har hyfsad koll på rollen som skyddsombud, men det är ganska mycket att tänka på. Jag har fått det här förtroendet av mina kollegor, så då måste jag se till att göra det bra. Jag ska ju ta hänsyn till alla, inte bara hålla koll på mina kollegor i receptionen. I dag gick jag till exempel runt till alla på städ och kollade läget.

Man lär sig det här med magkänsla.

Finns det något du vill ta tag i med arbetsmiljön?
– Jag vet inte. Det finns saker som man behöver vara uppmärksam på. Vi har ett utsatt läge här bredvid stationen. Det kan bli lite jobbigt när man jobbar natt, folk som vill gå på toaletten eller som vill komma in och värma sig. Som tur är har vi låst entrén. Vi har en kamera så vi kan se vem som står utanför, det är inte så att vem som helst kan komma in. Man lär sig det här med magkänsla. Känns det fel i magen så är det fel.

Om Emmelie

Ålder: 30 år

Gör: Receptionist och supervisor på Comfort Hotel Västerås, samt skyddsombud på arbetsplatsen.

Om facket: “Det är först och främst en fråga om trygghet. Nu som skyddsombud känner jag att det också ger mig möjlighet att utvecklas.“

Har du alltid vetat att du skulle jobba i receptionen?
– Nej, det var inte ens självklart att jag skulle jobba på hotell. Jag gick hotell- och restauranglinjen i gymnasiet med inriktning på servering. Jag jobbade som servitris på båt först. Det började som ett extrajobb över julborden 2012, men sedan blev det fast. Efter några år flyttade jag tillbaka till Västerås, och började i restaurangen och receptionen på Clarion Collection.

– Men det har alltid varit service jag har jobbat med. Jag jobbade på kontor en sommar. Det var dagtid sju till sexton. Men det där att sitta stilla en hel dag, det var inte min grej.

Det känns som man har varit med och byggt upp det här.

Hur länge har du jobbat på Comfort Hotel?
– Jag har varit med från starten. Det öppnade 2018, och då började jag som nattreceptionist. Jag ville helst jobba dag, men min chef sade att det brukar bli öppningar. Det tog ett halvår, sedan fick jag dagtjänst.

– Det blir speciellt att vara med från början när allt är nytt. Det känns som man har varit med och byggt upp det här. Många av oss som jobbar har jobbat länge. Vill man utvecklas finns möjligheter. Vi är ett tajt gäng och kan rycka in för varandra om det behövs.

Vad är roligast med jobbet?
– Att man träffar folk hela tiden, och att alla är olika. Det är väldigt ­givande. Man vet aldrig vad som kommer att ske under dagen. Sedan är det roligt med alla stammisar. Det blir en relation. Det finns en typ av stammisar som kommer hit och sitter och jobbar. Han där borta är här tre dagar i veckan ungefär. Jag tror han är ett par dagar i Stockholm också.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här