De många skålarnas dessert! Du behöver tre skålar att vispa i och en jättestor att blanda smeten i. Men resultatet är värt ett litet diskberg.
Du kan servera desserten i en vacker skål eller i små glas som fromage, då behöver den inte frysas.
(10 portioner)
- 6 dl vispgrädde, väl kyld
- 6 stora ägg, rumstemperatur
- 1 ½ + 2 dl strösocker
- 5 gelatinblad
- 4 ekologiska citroner
- 1 tsk stött kardemumma
- 1 tsk vaniljsocker eller vaniljpulver
- Till servering: jordgubbar och ätliga blommor
Fromagens fyra fallgropar
- Hårdvispad grädde. Vispa inte grädden för hårt, då blir fromagen grynig.
- Olöst gelatin. Värm gelatinlösningen ordentligt så att gelatinet löser sig helt.
- Omrörd smet. Smeten ska vändas ihop supersnabbt med slickepott. Tag stora svep från skålens botten. Rör du försvinner fluffigheten.
- Uppstjälpningstekniken. Tina formen i kallt vatten några minuter innan du stjälper upp fromagen med ett bestämt smack.
Gör så här:
- Separera äggen i gulor och vitor. Det går lättast om du knäcker äggen ett i taget i en liten skål och försiktigt fiskar upp gulorna med händerna.
- Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten. Blanda gulorna med 1 ½ dl socker, vaniljsocker och kardemumma och riv ner citronskalet. Pressa citronerna ner i en pytteliten kastrull.
- Vispa äggvitorna till mjukt skum, någon minut.
Tillsätt 2 dl socker, lite i taget och fortsätt vispa tills du har ett styvt och glansigt skum. Bunken ska precis gå att vända upp och ner. - Vispa grädden tills mjuka toppar bildats. Vispa ägguleblandningen vit och pösig.
- Fiska upp gelatinbladen och värm i citronsaften tills de är helt upplösta. Vänd samman med äggulevispet med slickepott. Vänd snabbt samman med äggvita och grädde i en jättebunke.
- Häll över i en stor form. Kyl helst några timmar och frys minst 6 timmar.