Dessert: Fryst citronfromage
Fryst citronfromage med kardemumma. Foto: Linus Meyer
På menyn Trerätters 1918

Dessert: Fryst citronfromage

De många skålarnas dessert! Du behöver tre skålar att vispa i och en jättestor att blanda smeten i. Men resultatet är värt ett litet diskberg.

Publicerad 31 maj 2018 Kommentera

Du kan servera desserten i en vacker skål eller i små glas som fromage, då behöver den inte frysas.
(10 portioner)

  • 6 dl vispgrädde, väl kyld
  • 6 stora ägg, rumstemperatur
  • 1 ½ + 2 dl strösocker
  • 5 gelatinblad
  • 4 ekologiska citroner
  • 1 tsk stött kardemumma
  • 1 tsk vaniljsocker eller vaniljpulver
  • Till servering: jordgubbar och ätliga blommor

Fromagens fyra fallgropar

  • Hårdvispad grädde. Vispa inte grädden för hårt, då blir fromagen grynig.
  • Olöst gelatin. Värm gelatinlösningen ordentligt så att gelatinet löser sig helt.
  • Omrörd smet. Smeten ska vändas ihop supersnabbt med slickepott. Tag stora svep från ­skålens botten. Rör du försvinner fluffigheten.
  • Uppstjälpningstekniken. Tina formen i kallt vatten några minuter innan du stjälper upp fromagen med ett bestämt smack.

Gör så här:

  1. Separera äggen i gulor och vitor. Det går lättast om du knäcker äggen ett i taget i en liten skål och försiktigt fiskar upp gulorna med händerna.
  2. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten. Blanda gulorna med 1 ½ dl socker, vaniljsocker och kardemumma och riv ner citronskalet. Pressa citronerna ner i en pytte­liten kastrull.
  3. Vispa äggvitorna till mjukt skum, någon minut.
    Tillsätt 2 dl socker, lite i taget och fortsätt vispa tills du har ett styvt och glansigt skum. Bunken ska precis gå att vända upp och ner.
  4. Vispa grädden tills mjuka toppar bildats. Vispa ägguleblandningen vit och pösig.
  5. Fiska upp gelatinbladen och värm i citronsaften tills de är helt upplösta. Vänd samman med äggule­vispet med slickepott. Vänd snabbt samman med äggvita och grädde i en jättebunke.
  6. Häll över i en stor form. Kyl helst några timmar och frys minst 6 timmar.
Fråga om jobbet.
73
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här