Salladen för dig som tröttnade på melon- och fetavarianter i somras. Höstiga smaker av kummin och rökt.
(4 portioner)
Det är verkligen värt besväret att skålla tomaterna. Om du inte vill eller kan röka osten går det bra att försiktigt smaka av den med rökessens eller rökt olja.
- 400 g körsbärstomater, gärna olika färger
- ½ msk kallpressad rapsolja eller olivolja
- 1 stor gurka
- 1 tsk kummin
- 1 stor skiva danskt rågbröd
- 250 g färskost av philadelphiatyp, rökt eller smaksatt
- 1 msk smör
- Till servering: finskuren gräslök, färska örter
Gör så här:
- Fyll en stor skål med iskallt vatten, gärna med kylklamp eller isbitar. Skär ett litet grunt kryss i varje tomat. Doppa dem i kokande vatten 5 sekunder, lägg sedan bums i isvatten. Skala med fingrarna.
- Vänd runt tomaterna i olja, svartpeppar och en nypa salt och lägg i en form på röken.
- Skala och tärna gurkan. Rosta försiktigt kummin i torr panna på medelvärme tills fröna doftar, det rundar av smaken. Skär brödet i pyttetärningar.
- Hetta upp smöret i en liten stekpanna på hög värme. Stek tärningarna under omrörning, cirka 20 sekunder. Tippa upp på ett fat.
- Arrangera tomater, gurka och färskost på små tallrikar. Strö över kummin, gräslök och brödtärningar.