Öl matchar de flesta rökta rätter. Men visst finns även passande vin, från roséchampagne till mustig Malbec med egen rökighet.
När jag inte vill tillbringa tid framför spisen hamnar den rökta maten på menyn.
Själva rökningen av råvaran tar stor plats i smakupplevelsen vilket gör att det får styra övrigt på tallriken.
Det går att röka det mesta såsom fisk, kött och grönsaker. Ibland är det sås och kryddor som får bidra med den rökta smaken, vilket ofta betyder en mildare rökton i rätten.
Generellt passar öl till rökt mat, gärna smakrik lageröl eller ale med aningen sötma.
Kombinationen med vin är knepigare men fullt möjlig. Tänk på att undvika viner som har alltför tydlig ekfatskaraktär, de matchar sällan den rökta kryddigheten i mat. Torra vita viner kan uppfattas bittra och metalliska tillsammans med rökt mat.
Men addera viss sötma till vinet och kombinationen är fullt gångbar. Mousserande vita viner eller lyxig roséchampagne parerar feta smaker i rökt fisk.
Till lättrökt kött passar eleganta röda viner. Välj druvor som pinot noir, gamay eller nero d’avola, viner med frisk syra och finstämd frukt som matchar försiktig rökning.
Stekt eller grillat rökt kött klarar betydligt tyngre tongångar i vin. Rödviner med egen rökighet passar fint. Malbec från Argentina eller solmogen shiraz från Australien parerar mustig rökighet.