Så väljer du dryck till rökt
Lager, ale med aningen sötma matchar rökiga smaker. Foto: Colourbox
På menyn dryck

Så väljer du dryck till rökt

Öl matchar de flesta rökta rätter. Men visst finns även passande vin, från roséchampagne till mustig Malbec med egen rökighet.

Publicerad 11 september 2018

När jag inte vill tillbringa tid framför spisen hamnar den rökta maten på menyn.
Själva rökningen av råvaran tar stor plats i smakupplevelsen vilket gör att det får styra övrigt på tallriken.

Morgon
2016 Morgon, Frankrike, 5106, 109 kr, 750 ml. Friskt och svalkande med hallon och körsbär. Serveras svalt till rökta charkuterier.

Det går att röka det mesta såsom fisk, kött och grönsaker. Ibland är det sås och kryddor som får bidra med den rökta smaken, vilket ofta betyder en mildare rökton i rätten.

Nils Oscar God Lager
Nils Oscar God Lager, Sverige, 1305, 19.90 kr, 330 ml. Perfekt allround-öl med humle, malt och honungspastiller.

Generellt passar öl till rökt mat, gärna smakrik lageröl eller ale med aningen sötma.
Kombinationen med vin är knepigare men fullt möjlig. Tänk på att undvika viner som har alltför tydlig ekfatskaraktär, de matchar sällan den rökta kryddigheten i mat. Torra vita viner kan uppfattas bittra och metalliska tillsammans med rökt mat.

Men addera viss sötma till vinet och kombinationen är fullt gångbar. Mousserande vita viner eller lyxig roséchampagne parerar feta smaker i rökt fisk.

2016 Sankt Anna Riesling, Tyskland, 2120, 84 kr, 750 ml. Bra balans mellan sötma och syra, gott till rökt fisk.

Till lättrökt kött passar eleganta röda viner. Välj druvor som pinot noir, gamay eller nero d’avola, viner med frisk syra och finstämd frukt som matchar försiktig rökning.

Stekt eller grillat rökt kött klarar betydligt tyngre tongångar i vin. Rödviner med egen rökighet passar fint. Malbec från Argentina eller solmogen shiraz från Australien parerar mustig rökighet.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här