Caldo verde med stark korv
Caldo verde med chorizo och grönkål. Foto: Linus Meyer
På menyn KÅL

Caldo verde med stark korv

En klassisk portugisisk vardagssoppa som livas upp av stark korv.

Publicerad 16 november 2018

(4 portioner)

En klassisk portugisisk vardagssoppa som livas upp av stark korv. Om du har bråttom kan du använda fryst grönkål som du tillsätter när potatisen mjuknat.

  • 1 stor stjälk blekselleri
  • 2 gula lökar
  • ½ dl olivolja
  • 10 stora grönkålsbla
  • 500 g potatis
  • Ev 2 msk finosherry
  • 1 ½ l kraftig grönsaks- eller kycklingbuljong
  • 2 lagerblad½ tsk timjan
  • 250 g stark korv, exempelvis chorizo
  • chiliflingor, örtsalt
  • Till servering: gott bröd, gärna färskost

Gör så här:

  1. Skiva sellerin tunt. Skala och hacka löken fint. Salta lätt. Fräs lök och selleri i olja i en stor tjockbottnad kastrull tills löken är helt mjuk, cirka 15 minuter.
  2. Skala potatisen, halvera och skiva ganska tunt. Skär bort grova stjälkar från grönkålen och skär bladen i mindre bitar.
  3. Vänd ner potatis, kål, lagerblad och timjan i kastrullen och fräs vidare några minuter. Slå på sherry och buljong. Låt puttra sakta tills
  4. potatisen faller sönder och kålen är mör, cirka 15 minuter. Smaka av med örtsalt och chili.
  5. Skiva korven och bryn lätt i panna. Ös ner korven i soppan och låt stå på eftervärme några minuter.
Hämtar fler artiklar
Till startsidan

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här