Kål är en riktig vardagshjälte! Granatäppelsirap, smulad ädelost och druvor ger den rostade rödkålen ett lyft.
(8 portioner som tillbehör)
Hårt rostad får kålen en söt köttig smak och trevlig seghet. Knepet är att våga rosta den så den blir lite bränd.
- 1 kg rödkål
- ¾ tsk salt
- 1 ½ msk olivolja
- 150 g små blå kärnfria druvor
- 2–3 msk granatäppelsirap
- 125 g ädelost, exempelvis Saint Agur
- nymald svartpeppar
- Till servering: myntablad, stekt fläskkarré eller
marinerade linser
Gör så här:
- Skär bort den grova mittstocken och skär kålen i rejäla tärningar cirka 3 cm stora. Lägg på en plåt med bakplåtspapper och gnid in med salt. Se till att tärningarna håller ihop lite.
- Sätt ugnen på 225 grader. Låt kålen stå en kvart.
- Droppa över olivolja och gnugga in. Låt stå fem minuter.
- Rosta kålen cirka 30 minuter tills den är ordentligt svart i kanterna. Rör om en gång under tillagningen.
- Halvera druvorna och lägg i en ugnsfast form. Sätt i botten på ugnen och rosta knappt 10 minuter.
- Ringla granatäppelsirap över kålen. Toppa med druvor och grovt smulad ädelost. Svartpeppra och strö över myntablad.