En krämig coleslaw med smak av curry och ananas, som håller sig flera dagar i kylen.
(6 portioner)
Du kan variera med de kålsorter du har till hands. Byt ut lite av majonnäsen mot tjock yoghurt eller kvarg om du vill ha en magrare och friskare sallad.
- 600 g vitkål och savojkål
- ½ tsk salt
- 1½ dl majonnäs, helst hemgjord
- 1–2 tsk röd curry
- finrivet skal av 1 lime
- 1 msk pressad lime
- ½ tsk socker
- eventuellt 1 tsk asiatisk fisksås
- ½ dl tunt skivad salladslök
- ½ mogen ananas
- Till servering: korianderblad, chili, krossade jordnötter, stekt kyckling eller stekt fisk, potatisklyftor eller ris
Gör så här:
- Skär bort den grova mittstocken på kålen och strimla kålen så fint du kan. Använd gärna matberedare.
- Gnugga kålen med salt och låt stå minst en kvart.
- Blanda majonnäsen med röd curry, limeskal, pressad lime, socker, eventuell fisksås och salladslök.
- Skär bort skalet från ananasen och strimla fint. Krama vätskan ur kålen med hushållspapper. Blanda kålen med ananas och kryddad majonnäs. Smaka av med mer socker, salt och lime.