Adriana laddar kollegorna
Adriana Ovalle Esquivel får kollegorna att släppa loss. Foto: Elis Hoffman
Porträttet ADRIANA OVALLE ESQUIVEL

Adriana laddar kollegorna

Hon älskar att få andra att må bra. Adriana Ovalle Esquivel är klubbordföranden och hälsoinspiratören som får kollegorna att släppa loss och röra på sig.

Publicerad 4 februari 2020
Adriana Ovalle Esquivel. Foto: Elis Hoffman

Rosa yogamattor ligger utlagda kring en snygg stapel med vita handdukar. Gardinerna är fördragna och belysningen något dämpad. Ur högtalarna strömmar »Señorita« av Shawn Mendes och Camila Cabello. Men vi är inte på en träningsstudio, utan i ett konferensrum på Scandic Continental i Stockholm.
– I dag är det housekeeping som ska träna. De gillar sådan här musik, latinomusik, säger Adriana Ovalle Esquival.
Hon är assisterande husfru, ord­förande för den lokala HRF-klubben och hälsoinspiratör.

Vad är det?
– Det ska finnas en sådan på varje Scandichotell. Vårt uppdrag är att försöka göra så att våra kollegor stressar mindre, mår bättre, äter bättre, tränar mer. Jag anmälde mig och så blev jag vald på mitt hotell. Det är jätteroligt!

Vad gör du som hälsoinspiratör?
– En gång om året träffar jag hälso­inspiratörerna på de andra hotellen och så får vi olika uppdrag. I oktober ordnade vi en recharge-dag på våra ­hotell. Jag ordnade extra nyttig frukost för personalen och så frågade jag en kompis som är instruktör om hon kunde hålla träningspass. Det var väldigt uppskattat, det kom folk från alla avdelningar. I somras höll jag zumbapass två gånger i veckan uppe på hotelltaket. Det kom jättemycket folk. Men det handlar också om att få folk att må bra psykiskt. Vi försöker kramas mycket på hotellet.

Vad ger uppdraget dig?
– Jag älskar det! Det ger mig energi och mycket kärlek. Det brukar jag säga. Jag gillar att utvecklas och jag gillar att få andra att må bra. Det kan räcka med en klapp på axeln i personalmatsalen, att man frågar hur någon mår. Eller krama om någon när man ses. Det be­höver inte vara mer än så.

Du är ju huvudskyddsombud och klubbordförande också.
– Haha, ja. Jag blev vald på ett möte som jag inte var på. Jag kom sent och då sade de att »vi har valt dig Adriana«. Jag såg det som ett sätt att utvecklas. Det känns kul att de tror på mig. Jag har en väldigt bra relation till våra chefer.

Jag kan dansa hur länge som helst!

Riskerar det inte att bli för mycket?
– Nej, inte för mig. Jag har lärt mig att ta det lugnt och att göra en sak i taget. Jag stressar inte så mycket längre. Förut kunde jag stressa upp mig, men inte längre. Jag har sex döttrar och fyra barnbarn. Jag varvar ner med att träna eller gå ut och dansa. Jag kan dansa hur länge som helst!
Det lilla konferensrummet fylls snart till sista plats. Det blir ett svettigt pass med mycket skratt.

Adriana om facket

»Jag var med i facket på mitt förra jobb också, men jag var inte särskilt aktiv förrän jag började här. Jag gillar att kunna hjälpa mina kollegor att ha det bra på jobbet.«

Efteråt kramar Adriana om varenda en. Hon skickar med var sitt papper där de ska skriva ner tre saker som gör deras dag lite bättre.
De andra avdelningarna ska få göra samma sak.
– Receptionen, konferens, ledningen. Alla ska skriva något, säger Adriana och undrar vad klockan är. Hon får bråttom. En kollega fyller år i dag, och hon har gjort det till sin grej att se till att alla får en liten uppvaktning på sin födelsedag.
– Det gör dem glada. Och det är ju det som är mitt uppdrag, säger hon.