Idésprutan i tv-rutan
Daniel Meyn jobbar som bar- och eventmanager. Foto: Julia Sjöberg
Porträttet

Idésprutan i tv-rutan

På tv är han den sköna bartendern som får dejtande par att slappna av. I verkligheten är Daniel Meyn idésprutan som gjort Stordalen lyrisk och skapat en takbar av i stort sett ingenting.

Publicerad 17 december 2019
Daniel Meyn
Daniel Meyn. Foto: Julia Sjöberg

En del av er kanske känner igen Daniel Meyn. Det är inte så konstigt. Under hösten har man kunnat se honom servera drinkar åt nervösa deltagare på en fiktiv restaurang i SVT:s program »Första dejten«. I verkligheten hittar man Daniel på Comfort Hotel Göteborg, soliga dagar garanterat i hotellets takbar Taket, som är hans bebis.

– Det är det verkligen. Från början var det tänkt att det skulle bli en stor svit där uppe. Då sade jag »Det är ju helt befängt! Vi gör en bar så klart!« Och så blev det. Men så fanns det helt plötsligt inga pengar kvar till en bar, så jag fick nej. »Glöm det, jag gör det ändå«, sade jag. Så vi tog överblivet material och byggde. Från början hade vi inte rinnande vatten, inget tak och ingen kassaapparat. Så öppnade vi på en onsdag och sålde för 90 000. Sedan dess har det bara exploderat. I år blev baren utsedd till Nordens bästa rooftop-bar. Det är jättehäftigt!

Daniel Meyn

  • Ålder: 44 år.
  • Familj: Fru och bonusbarn.
  • Gör: Bar- och event­manager på Comfort Hotel Göteborg. Aktuell som bartender i SVT:s program »Första dejten«.
  • Fritidsintresse: Landsvägscykling. »Det är fantastiskt rogivande. Det är något man kan göra ensam, det är miljövänligt och det är bra för hälsan.«

Vad gör du på jobbet?
– Jag är bar- och eventmanager här. Jag sköter barerna och alla events: bröllop, konserter, komediklubbar, you name it. Det är fruktansvärt roligt, jag stormtrivs verkligen. Men det händer absolut att jag står i baren och kör ut drinkar också. En bra fredag eller lördag när solen lyser, då vill jag gärna vara med.

Varför valde du branschen?
– Jag ville jobba i internationella miljöer, som på en flygplats, någon arena eller något stort hotell. Så när jag gått ut skolan mejlade jag till de fyra största hotellen i Göteborg och började jobba direkt. Jag vill vara i en miljö där människor är i rörelse. För mig är det en ny arbetsplats varje dag. Det är människorna som bestämmer, det är vädret som bestämmer, jag bara flyter med. Det är ett pussel som rör sig, och jag är bara en liten del av det. Det passar mig väldigt bra. Men att bara stå i baren, det hade jag nog inte orkat så länge.

Det fick inte vara en startender, ingen för kaxig eller för ego.

Hur det kom sig att du började spela in tv?
– Jag har en tjejkompis som heter Emma Igelström, en gammal simmerska. Hon hade en kompis som jobbade med casting för ett nytt program och letade efter en bartender. Men det fick inte vara en startender, ingen för kaxig eller för ego. Då sade Emma att hon visste en kille.

Tackade du ja direkt?
– När jag fick höra att det handlade om dejting tackade jag nej först. Då fick jag en länk till den brittiska versionen, och det var fint. Inte alls förlöjligande. I samma veva hade jag fått nej på takbaren. Jag hade också kommit på idén att göra en öl till Petter Stordalen, StordALEen, och alla sade att jag aldrig skulle få göra det. Men jag sket i det och gjorde båda grejerna ändå. Petter blev exalterad över ölet och kom till Göteborg för lanseringen. Och takbaren blev ju grym. Så då tänkte jag, här har jag blivit mött med nej men vänt det till ja. Nu hade jag sagt nej och de hade vänt det till ett ja. Det är kosmos, tänkte jag och sade ja. Och det var sjukt roligt. Sedan blev det säsong två och nu säsong tre. Vi får väl se om det blir en säsong fyra också.

Om facket

»Jag gick ju med i facket i samma veva som jag började jobba inom hotellsfären. Det är otroligt gynnsamt med försäkringar och annat. Skulle det hända något så har man så mycket hjälp att få där, även om jag aldrig har behövt det. Jag uppmuntrar alltid folk att vara med i facket. Jag är all for it.«

Hur skiljer sig tv-inspelningarna från när du står i baren här?
– Jag har lite mer tid med gästerna i tv, men annars är det exakt samma sak. Det är ett möte med en människa.

Händer det att folk kommer hit när du står i baren och vill ha relationsråd?
– Jätteofta, fyrtio gånger varje helg. Vi har även folk som kommer hit och har sina första dejter här eftersom de vet att jag jobbar. En del kommer ända från Stockholm. Det är ju jätteroligt! Lite creepy, men mestadels roligt.

Har du blivit lite av en relationsexpert?
– Jag brukar säga att jag är relationsexpert på blinddejtande par i tv, men inte mer än så. Men jag har varit gift länge, så visst tycker jag att jag tar med mig något till bordet.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här