Arbetsmarknadsminister Hillevi Engström vill ha en ny lärlingsanställning för unga som inte klarar av skolan. Hotell- och restaurangfacket är kritiskt.
Anställningsformen, som presenterades i går, ska vara en typ av lärlingsutbildning för unga under 23 år som behöver hjälp att komma in på arbetsmarknaden. Tanken med den nya anställningen är att unga ska kunna stärka upp sitt cv genom en tid som lärling, där arbete kombineras med utbildning.
– Det här är för ungdomar som inte klarar av skolan, som skolan inte har levererat till, sade arbetsmarknadsminister Hillevi Engström när utredningen presenterades.
Till skillnad från gymnasieskolans lärlingsprogram är det här arbetsgivaren som ska stå för lärlingens utbildning. Den arbetsgivare som inte fullföljer sin utbildningsplikt ska kunna drabbas av sanktioner. Vilken typ av sanktioner är ett av alla frågetecken som utredaren Claes Stråth, generaldirektör för Medlingsinstitutet, nu fått i uppdrag att räta ut. Anställningsskydd, arbetsrättsliga regler och vid vilken ålder en lärling kan anställas, är andra.
Hotell- och restaurangfacket är kritiskt, och varnar för att den nya anställningsformen skulle försämra situationen för unga i branschen
– I vår bransch har vi redan i dag så väldigt många unga människor. 53 procent av alla anställda är mellan 18 och 26 år. I princip skulle denna anställningsform kunna göra att ingen får en tillsvidareanställning, säger Malin Ackholt som är förbundets tredje ordförande.
Hon ser också problem med att kvalitetssäkra utbildningen för denna typ av lärlingar.
– Vi kan se i dag att vi har problem med kvalitetssäkring på den lärlingsutbildning som finns inom ramen för gymnasieskolan, och där är ändå skolan huvudman. Det finns mycket oklarheter i direktivet än så länge.
Senast om ett år ska utredningen vara klar.
Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.