Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Regeringen vill ha ny ungdomsanställning

Arbetsmarknadsminister Hillevi Engström vill ha en ny lärlingsanställning för unga som inte klarar av skolan. Hotell- och restaurangfacket är kritiskt.

Publicerad 3 november 2011

Anställningsformen, som presenterades i går, ska vara en typ av lärlingsutbildning för unga under 23 år som behöver hjälp att komma in på arbetsmarknaden. Tanken med den nya anställningen är att unga ska kunna stärka upp sitt cv genom en tid som lärling, där arbete kombineras med utbildning. 

– Det här är för ungdomar som inte klarar av skolan, som skolan inte har levererat till, sade arbetsmarknadsminister Hillevi Engström när utredningen presenterades.

Till skillnad från gymnasieskolans lärlingsprogram är det här arbetsgivaren som ska stå för lärlingens utbildning. Den arbetsgivare som inte fullföljer sin utbildningsplikt ska kunna drabbas av sanktioner. Vilken typ av sanktioner är ett av alla frågetecken som utredaren Claes Stråth, generaldirektör för Medlingsinstitutet, nu fått i uppdrag att räta ut. Anställningsskydd, arbetsrättsliga regler och vid vilken ålder en lärling kan anställas, är andra. 

Hotell- och restaurangfacket är kritiskt, och varnar för att den nya anställningsformen skulle försämra situationen för unga i branschen
– I vår bransch har vi redan i dag så väldigt många unga människor. 53 procent av alla anställda är mellan 18 och 26 år. I princip skulle denna anställningsform kunna göra att ingen får en tillsvidareanställning, säger Malin Ackholt som är förbundets tredje ordförande.
Hon ser också problem med att kvalitetssäkra utbildningen för denna typ av lärlingar.
– Vi kan se i dag att vi har problem med kvalitetssäkring på den lärlingsutbildning som finns inom ramen för gymnasieskolan, och där är ändå skolan huvudman. Det finns mycket oklarheter i direktivet än så länge. 

Senast om ett år ska utredningen vara klar.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Nyheter DROGTESTER

Tvist om slumpvisa drogtester på Max

Max-kedjan vill göra slumpvisa alkohol- och drogtester på sina anställda. En integritetskränkning som inte omfattas av avtalet om sådana tester, menar HRF.

Publicerad 14 juni 2021 Kommentera
Tvist om slumpvisa drogtester på Max
Foto: Stefan Holm, Natalya Danko/Mostphotos

För 15 år sedan tecknade Hotell- och restaurangfacket och ­arbetsgivarorganisationen Visita, då SHR, ett avtal om hur arbets­givare kan få alkohol- och drogtesta anställda.

Men för att avtalet ska gälla på ­arbetsplatsen måste arbetsgivaren först mbl-förhandla med facket. Detta gör just nu hamburgerkedjan Max för samtliga restauranger i landet.

Men HRF och Max är inte överens om hur avtalet ska tolkas, berättar Kent Johansson, central ombudsman på HRF med ansvar för arbetsmiljö­frågor.

Många krav för att få drogtesta

Avtalet mellan HRF och arbetsgivarorganisationen Visita, tidigare SHR, ställer en rad krav på arbetsgivare som vill testa sin personal.

  • Ett av de viktigaste är att arbetsplatsen måste ha en väl förankrad alkohol- och drog­policy.
  • Ett annat är att testerna måste ske på ett betryggande och seriöst sätt.
  • Anställda på arbetsplatser som tecknat avtalet är skyldiga att medverka vid provtagning, som ska ske på, eller i an­slut­ning till, arbetstid. Om en anställd vägrar medverka kan arbetsgivaren anta att resul­tatet skulle ha varit positivt.

Knäckfrågan är framför allt användandet av slumpvisa tester.
– Max menar att de ska kunna testa vem som helst, när som helst. Det menar vi att de inte kan göra, säger Kent Johansson.

I avtalet nämns slumpvisa alkohol- och drogtester som en möjlighet i de fall där det finns grundade misstankar om missbruk, i verksamheter där det kan behövas för att undvika risker för skada på medarbetare eller egendom, och i verksamheter som redan är utsatta för myndigheternas granskningsarbete.

Avtalet nämner flera exempel på yrkesgrupper där slumpvisa tester kan vara aktuella, till exempel skidlärare, liftskötare eller nattportierer. Max anställda faller inte in under någon av dessa kategorier, menar HRF.
– Vi anser inte att det avser snabbmatsanställda. Om de skulle omfattas, skulle det innebära att i stort sett alla yrkes­grupper i branschen kan omfattas av slumpvisa tester, säger Kent Johansson och påpekar att Arbetsdomstolen gjort liknande tolkningar i tidigare ärenden.

 Alkohol- och drogtester är allvarliga saker, det ger sig på den personliga integriteten.Kent Johansson, HRF

Hotell- och restaurangfackets inställning är att snabbmatskedjan över huvud taget inte har rätt att utföra slumpvisa tester på personalen, framför allt inte utan förhandlingar inför varje enskilt tillfälle.
Max håller inte med.

Kent Johansson säger att företagets hållning i förlängningen äventyrar de anställdas integritet.
– Alkohol- och drogtester är allvarliga saker, det ger sig på den personliga integriteten. Men det är faktiskt tyngre än så. Som arbetsgivare får du kontroll över vad arbetstagare har för brister. I andra fall har arbetstagare inte skyldighet att berätta vilka sjukdomar de har. Här kräver arbetsgivaren rätt att få se svaren på de här testerna. Om du då tar någon medicin är det ganska lätt att gissa vilka sjukdomar som kan finnas.

Hotellrevyn har sökt representanter för Max som väljer att inte kommentera med hänvisning till att förhandlingar pågår.

Nyheter DROGTESTER

Drogtester ökar i arbetslivet

Antalet drogtester i arbetslivet som skickats till landets största laboratorium har ökat med nästan 400 procent från 2013 till 2019. Detta enligt statistik från Karolinska universitetssjukhuset.

Publicerad 14 juni 2021 Kommentera

År 2013 analyserades 28 000 drogtester från arbetslivet av Karolinska universitetssjukhuset.
Sex år senare uppgick antalet analyser till 111 000.
– Ökningen kan bero på att det tas fler prover i Sverige, och att vi får en ökad andel, säger Tomas Villén, sjukhuskemist på Karolinskas missbrukslaboratorium.

Den kraftiga ökningen har gått hand i hand med en ökad användning av salivtester.
För tiotalet år sedan ansågs salivprover vara alltför osäkra. I dag finns tillförlitliga metoder.
– Under 2014 började vi ta emot prover även i saliv och utandningsluft. Innan dess var det enbart urin, säger Tomas Villén.

Ulric Hermansson. Foto: Privat

Ulric Hermansson, forskare vid Karolinska Institutet och en av författarna till företagshälsovårdens guide om processen kring drogtester, har sett en ökning.
– Det är en ökad testaktivitet och ett ökat intresse för drogtester i arbetslivet. Det kan vi konstatera.

Vid Karolinskas laboratorium har andelen positiva svar på urintester ökat från 3,3 till 5,6 procent de senaste åren.
– Den ökningen stämmer till del överens med annan forskning och rapporter, säger Ulric Hermansson.

Checklista drogtester

Hela processen kring drogtester, från provtagning till transporter och hur resultatet meddelas, ska utföras korrekt och av rätt utbildad personal. Bland annat ska:

  • Provlämnarens identitet kontrolleras.
  • Information ges om syftet med testet och om regelverk som testet grundas på.
  • Provlämnaren ge sitt samtycke.
  • Provtagning utföras av hälso- och sjukvårdspersonal.
  • Provtagaren informera provlämnaren att man känner till uppgifter av intresse, exempelvis aktuell medicinering.
  • Läkare med särskild utbildning för drogtester kontaktas vid positiva drogtester, för att bedöma om resultatet har en naturlig orsak, exempelvis receptbelagd medicin.

Ökningen av både tester och andelen positiva svar har skett under en period när Tullverkets och polisens beslag av narkotika ökat markant.

– Droger skapar mer diskussion och större oro än alkohol, mycket på grund av okunskap. Är då mediebilden att det väller in knark kan det påverka intresset för drogtester, säger Robin Öberg, expert på drogtester hos Alna, ett expertorgan kring droger i arbetslivet.

Han och Ulric Hermansson trycker på att alla delar av processen kring testerna måste ske på rätt sätt.

– Det är både i arbetsgivarnas och de anställdas intresse. Varför ska jag som anställd utsätta mig för ett test om processen inte håller rätt kvalitet? Och varför ska arbetsgivare beställa tester som de inte kan lita på? säger Ulric Hermansson.

Snabbkurs ELD I BAKEN!

Så lindrar du kockbrännan

Sommar, sol och stress i ångande heta kök. Det är högsäsong för kockbrännan, besväret som ger eld i baken. Här är några tips för att hantera problemet.

Publicerad 10 juni 2021 Kommentera
Så lindrar du kockbrännan
Skinkskav – inte kul. Foto: Istockphoto

1  Då uppstår problemet. Höga temperaturer, fukt, illasittande plagg och upp­repade rörelser under lång tid. Där har du receptet på kockbränna, skavet som kan uppstå mellan skinkorna, men också i ljumsk- och lårområdet.

2 Drabbar fler än bara kockar. Det är inte bara köksanställda som råkar ut för ­detta. Åkomman kallas infanterield i det militära men är även känt som rövbränna, jägarbrand och gångsirka. Eller lårskav och chub rub när det sitter längre ned.

3 Smörj i förväg. Vet du med dig att du lätt får problem? Förebygg genom att smörja med idomin, vaselin eller någon annan fet kräm redan innan du börjar få skav. Det finns även produkter speciellt för detta, olika stift och roll on som inte ska lämna fettfläckar på tyget.

4 Rätt under gör under. Undvik bomullsunderkläder – bomull håller kvar fukten i tyget och fukt hjälper till att luckra upp huden. Försök hitta något i funktionstyg. Det är också viktigt att plagget sitter bra och inte korvar sig, och att sömmarna på insidan är platta. I sportaffärer finns under­kläder för långdistanslöpare, kolla hur de är sydda.

5 Smörj i efterhand. Säg att kockbrännan är ett faktum. Då gäller upplägget som är bekant för många småbarnsföräldrar: Håll rent, håll torrt, lufta och smörj. På apoteket finns salvor som är mjukgörande och skyddande.

6 Tajma in talket. Kroppstalk lindrar sveda och minskar friktionen. Men talk nöts bort efter en tid, speciellt ihop med fukt och värme. Det bästa är att talka på ren, torr hud när manvet att man ska ta det lugnt ett tag.

 

7 Potatismjölet då? Knepet att gnida in utsatta delar med potatismjöl har säkert de flesta hört talas om. Potatismjöl finns till hands i många kök och är inte farligt att använda. Men precis som talk nöts mjölet bort snabbt, så spara behandlingen till nödlägen.

8 Kolla upp det. Går ­kockbrännan inte över? Förvärras symtomen? Ta kontakt med vården, även om det känns lite pinsamt.

Källa: 1177.se, utsidan.se, fjallvandring.com

Fråga om jobbet.
105
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här