Nyheter SEXKÖP på HOTELL

Receptionist hjälpte polisen stoppa sexköpare

Hotellreceptionisten Mohammad Hasan samarbetade med polisen och såg till att runt 20 sexköpare åkte fast. – Vi måste jobba mot det här i Sverige. Det är en jätteviktig sak.

Publicerad 10 november 2022
Receptionist hjälpte polisen stoppa sexköpare
Hotellreceptionisten Mohammad Hasan tog kontakt med polisen, det ledde till att ungefär tjugo sexköpare åkte fast. Foto: Colourbox, Privat (porträtt)

Pandemin hade lett till restriktioner. Ändå var det ovanligt många unga kvinnor från Östeuropa som hyrde rum på hotell Spoton i Göteborg.

Receptionisten Mohammad Hasan fattade misstankar, något som Sveriges Radio var först med att berätta.
– Jag började ha koll. Och sen fick jag många bevis för att de sålde sex. Då ringde jag polisen.

Jag började snacka med tjejerna och frågade om de behövde hjälp.Mohammad Hasan, hotellreceptionist

Mohammad kom i kontakt med polisen Anton, och tillsammans såg de till att ungefär tjugo sexköpare åkte fast.
– Den perioden hade jag tid att hålla lite extra koll. Jag började snacka med tjejerna och frågade om de behövde hjälp. Jag var snäll mot dem, för de gör inget olagligt. Men det är sjukt. Mitt under corona, när folk dog, så finns det män som köper sex. Jag blir galen av hur de håller på, säger Mohammad.

Mohammad Hasan. Foto: Privat

Han berättar hur hans engagemang smittade av sig på kollegorna. Nu jobbar alla aktivt med att försöka upptäcka och motarbeta prostitution.
– Och polisen har varit jättehjälpsam. Inte alla poliser kämpar som Anton. Han har smittat mig med sitt engagemang.

Anton, som inte vill ha med sitt efternamn, är områdespolis i Göteborg och säger att han och hans kollegor är beroende av att hotellpersonalen hör av sig om de misstänker prostitution eller narkotika.
– Vi har mycket kontakt med olika hotell i Göteborg. I Mohammads fall har vi samarbetat i flera år. Han får en känsla av att något inte står rätt till, att tjejer kanske är här och säljer. Och så kommer det gäster som stannar korta stunder, eller att tjejerna går ner och hämtar gäster. Då ringer han till oss.

Som receptionist är man otroligt bra på att läsa av människor.Anton, områdespolis i Göteborg

Det var inte bara på Mohammads hotell som prostitutionen ökade under pandemin. Lägre priser och mindre möjligheter att hyra tillfälligt boende på till exempel Airbnb gjorde att många sökte sig till hotellen. Det märkte polisen också.
Varje arbetspass hörde någon hotellpersonal av sig, berättar Anton.
Han vill hylla dem som agerar på sin magkänsla.

– Som receptionist är man otroligt bra på att läsa av människor. De är minst lika duktiga som polisen många gånger. Jag har nästan aldrig varit med om att en receptionist haft fel.

Det kan ju kännas lite obekvämt om man inte är säker på att det handlar om sexköp?
Det hör jag ofta, att man inte vill störa. Men vårt arbete bygger på att folk hör av sig. Det är en av våra arbetsuppgifter att kolla upp vad grannar i området reagerar på.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här