Ett av fyra sexköp äger rum på hotell. Hos de anställda växer vanmakten. Ett av problemen är att onlinebokningar begränsar deras möjligheter att agera, visar en ny studie.
Högskolan Dalarna har i ett projekt finansierat av BFUF intervjuat anställda på tio hotell över landet. Syftet var att ta reda på hur personalen agerar när man misstänker sexköp eller trafficking, och vilket stöd de får.
– Det finns fortfarande inte så mycket kunskap om de här frågorna. Men det är kanske mer ett samhällsproblem och inte specifikt för näringen, säger Maria Thulemark, lektor, som tillsammans med Susanna Heldt Cassel och forskningsassistent Eleonora Rossi gjort studien.
De anställda var osäkra på vart de skulle vända sig när de misstänker att ett sexköp sker på hotellet, men framför allt kände de sig bakbundna av den allt högre andelen onlinebokningar.
Dels träder en mellanhand in som saknar personlig kontakt med gästen, dels kan hotellet vara skyldigt att betala provisionen även om man avbokar rummet vid misstanken om sexköp eller människohandel.
Lär dig upptäcka sexköp
Flera uppgav också att de saknade mandat att ingripa. I stället skulle chefer i flera led kontaktas.
– Man upplevde en slags maktlöshet inom hotellet. Många talade om vikten av samverkan. Det fanns olika typer av samverkan, dels inom kedjan, men också på platsen där hotellet finns. Att man kan samverka med andra hotell. Vissa gjorde det och var jättenöjda, men andra saknade det, berättar Maria Thulemark.
Den enskilt anställda kan inte ta det fulla ansvaret.
En sak som slog forskarna var att relativt få känner till vilka organisationer man kan kontakta för att få hjälp och stöd i arbetet mot sexköp och människohandel.
– Väldigt få pratade om de här organisationerna. Där tycker jag det är viktigt att betona att det är allas ansvar. Den enskilt anställda kan inte ta det fulla ansvaret.
Om forskningen
En väg framåt tror forskarna kan vara mer dialog och större öppenhet. Det finns hotell som är duktiga på att hantera problemet och som utbildar sina anställda och förser dem med verktyg och strategier.
– Skulle man vara öppen kan man också hjälpa andra. Det är synd att det är förenat med skam, att det förekommer på det egna hotellet. Den som upptäckt det och gjort något åt det kan hjälpa andra. Det är viktigt att våga visa vad man gör, trots att det är en känslig fråga. Dels för att det är människor som far väldigt illa, dels för att sexköp och trafficking är brottsligt, säger Maria Thulemark.