En anställd på Mälarpaviljongen i Stockholm utsattes för misshandel och homofobiska glåpord i samband med att han avvisade en gäst. ”Det är fruktansvärt”, säger arbetsgivaren Arto Winter.
Det var en lördagskväll i maj som en anställd på Mälarpaviljongen skulle avvisa en gäst som uppförde sig illa.
– När mannen inte blev serverad mer alkohol fick personalen höra ”din jävla bög”, ”jag ska knulla dig” och andra homofobiska tillmälen, säger restaurangägaren Arto Winter.
Den anställde följde gästen till utgången för att se till att han gick därifrån.
Men på vägen ut ringde gästen till två av sina kompisar som var kvar inne på Mälarpaviljongen.
De kom till utgången och gav sig på den anställde, både fysiskt och verbalt.
De sparkade och slog honom, samtidigt som de uttryckte sig grovt homofobiskt.
– De sparkade och slog honom, samtidigt som de uttryckte sig grovt homofobiskt. När han föll fortsatte de att sparka honom, säger Arto Winter.
Larmade polisen
Kollegorna gick emellan och ringde polisen. När polisen kom stod förövarna kvar utanför restaurangen på Norr Mälarstrand i Stockholm.
– Männen identifierades och förhördes. Det fanns många vittnen. Jag tog upp med polisen att det borde rubriceras som hatbrott eftersom de uttryckte sig så homofobiskt, säger Arto Winter.
Nu har det gått tre månader och den anställde vill själv inte uttala sig om det som hände.
– Han var sjukskriven några dagar, men i dag mår han bra och vill lämna det här bakom sig.
Mälarpaviljongen ökade säkerheten
Efter händelsen har arbetsgivaren sett över säkerheten och anställt en vakt som är där på helgkvällarna.
– Det har vi sluppit alla 20 åren som jag har drivit det här stället, men nu blev det så. Det har fungerat väldigt bra så det kommer vi att fortsätta med, säger Arto Winter.
En tillbudsanmälan gjordes också till Arbetsmiljöverket.
– De gjorde en utredning och vi har gått igenom vad vi har vidtagit för åtgärder.
Redan dagen efter misshandeln gick Mälarpaviljongen ut i sociala medier och fördömde våldet, samtidigt som engagemanget för inkludering och mångfald underströks.
Det är ju känt att Mälarpaviljongen är under regnbågsflaggan.
– Det är fruktansvärt att en av våra anställda drabbades på det här sättet. Det var en olycklig incident som aldrig borde ha hänt, säger Arto Winter och fortsätter:
– Det är ju känt att Mälarpaviljongen är under regnbågsflaggan. Många av våra anställda ingår i regnbågsfamiljen. Vi står och har alltid stått tydligt och starkt i de här frågorna. Våra värderingar är väldigt viktiga för oss. Men publiken är blandad, vi välkomnar alla slags människor.
Anställning för asylsökande
Mälarpaviljongen är också känd för att erbjuda asylsökande hbtqi-personer en fristad.
– Det bästa sättet för asylsökande att komma in i samhället är att ha ett jobb. Här får de det i en tolerant miljö som har kollektivavtal och respekterar dem som individer. De kommer från länder där de inte alls har tolererats och har kommit till Sverige i hopp om att få vara trygga. Då är det extra olyckligt när något sådant här händer, säger Arto.
– Samtidigt har vi varit förskonade väldigt länge. Vi har inte varit med om något liknande på våra 20 år här.