Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Ny forskning om branschen

Hur ser karriärvägarna ut i hotell- och restaurangbranschen? Hur innovativa är hotellen, och hur ska egentligen besöksnäringen klara av den så kallade e-generationen? Detta ska tre nya forskningsprojekt ta reda på.

Publicerad 14 mars 2014

Varje år ger HRF:s och Visitas gemensamma forskningsfond, BFUF, pengar till forskning som rör branschen. I år har tre projekt fått sammanlagt 4,2 miljoner kronor att dela på. Ett av dem, från Högskolan i Dalarna, har som mål att kartlägga branschanställdas karriärvägar.
– Ett syfte är att ta reda på vad det är för faktorer som spelar in, vilka som är de kritiska stegen i en karriär i besöksnäringen, säger Susanna Heldt Cassel, en av forskarna bakom projektet.

Genom databasstudier ska forskarna försöka följa anställda i branschen och deras karriärvägar. En del kan följas i upp till 21 år. Forskarna ska även intervjua både anställda och personalansvariga på företagen.
– En aspekt av det är att ta reda på vad det är för typ av utbildning eller bakgrund som verkar vara gynnsam för att man ska stanna i branschen, säger Mats Lundmark, även han forskare i projektet.
– Det är också intressant att se vilka andra branscher som stöder besöksnäringen med personal, hur personalen flyttar mellan branscherna, säger Susanna Heldt Cassel.

År 2016 ska resultaten presenteras. Det gäller även för de andra två projekten: ”Hotels as innovative workplaces” från Handelshögskolan vid Göteborgs universitet, och ”Morgondagens turist – hur ska besöksnäringen bemöta e-generationen?” från Luleå Tekniska universitet. Temat för årets forskning skulle vara besöksnäringen som arbetsplats.

 
 

Fakta: BFUF

Besöksnäringens forsknings- och utvecklingsfond ägs av Hotell- och
restaurangfacket och Visita. Syftet med fonden är att stödja branschens möjligheter att utvecklas, att främja vetenskaplig forskning, innovationer och utvecklingsprojekt som är till nytta för företag och
anställda inom den svenska besöksnäringen och som bidrar till en positiv utveckling av branschen


Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här