Nyheter Diskriminering

Diskriminering vanligt på krogen

Rasism är vanligt på krogen, visar en ny granskning. Diskrimineringsombudsmannen har nu fått i uppdrag att öka kunskapen om diskriminering både bland krögare och kroggäster.

Publicerad 17 juni 2025
Diskriminering vanligt på krogen
I Aftonbladets granskning blev tre svarta män nekade inträde på sju av åtta krogar i Stockholms innerstad. Tre vita män kom in på alla utom en. Nu har DO fått i uppdrag att göra en informationskampanj om problemet. Foto: Istockphoto

Det var i början av maj som Aftonbladets 200 sekunder granskade rasismen i Stockholms krogvärld.
De lät tre svarta män och tre vita män försöka komma in på åtta populära krogar.
De svarta männen nekades inträde på sju av krogarna. De vita blev insläppta på alla utom en.

Diskrimineringsombudsmannen, DO, har nu fått regeringens uppdrag att genomföra en informationskampanj om diskriminering på krogen.

Karin Ahlstrand Oxhamre
Karin Ahlstrand Oxhamre.
Foto: Josefin Sutherland

Kampanjen ska rikta sig både till krögare och kroggäster.

– Vi ska informera de som bedriver verksamhet i krogbranschen om vad diskrimineringslagen ställer för krav och vad de har för ansvar och skyldigheter när det gäller att följa upp och motverka diskriminering, säger Karin Ahlstrand Oxhamre, enhetschef för rättsenheten på DO.

– Men vi ska också sprida kunskap om vad de som besöker krogen har för rättigheter och att man ska anmäla till oss om man blir utsatt för diskriminering.

Diskriminering vanligt

Hon säger att diskriminering är ett vanligt förekommande problem i alla delar av samhället.
– Krogen är inget undantag. I våra enkäter anger många att de upplever diskriminering på krogen. Men det finns inte så många lagförda rättsfall som visar det.

Vad beror det på?
– Vi har svårt att komma vidare med ärenden i krogmiljö. Det rör sig ofta om korta händelseförlopp där det är svårt att säkra bevis.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här