Nyheter efter plugget
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Kocken som bytte yrke

"Det var slitigt och dålig lön". Emanuel Lundqvist fick genast jobb som kock efter hotell- och restaurangutbildningen. Men efter två år valde han att lämna branschen.

Publicerad 24 september 2013
Kocken som
bytte yrke
Kocken Emanuel Lundqvist jobbar som lastare och lossare på flygplatsen Gardemoen i Norge. Foto: Stian Lysberg Solum /SCANPIX

När Emanuel Lundqvist, 26, svarar i telefon står han på Oslos flygplats Gardemoen. Här arbetar han med lastning och lossning sedan ett år tillbaka. Innan vi kan prata måste han »pusha en Boeing trippelsjua«, att med hjälp av ett särskilt fordon trycka ut planet från gaten. Åter i telefonen berättar han om när han lämnade det som varit hans drömyrke.
Emanuel ville verkligen bli kock när han sökte till Nyköpings hotell- och restaurangskola.
– Redan när jag var liten tyckte jag om att laga mat och hjälpa mamma hemma i köket.
Skolan gjorde honom än mer säker. Under studierna började han arbeta extra som kock på Södertuna slott, där han sedan fortsatte. Han jobbade på Scandics restaurang Voyage och på O–Learys i Nyköping.

Men efter två år tröttnade han.
– Det var slitigt och dålig lön med tanke på arbetstiderna. Jag kunde jobba 180 timmar i månaden och ändå inte få ut mer än 16 000 – 17 000 kronor efter skatt.
Emanuel sökte och fick jobb på Skavsta flygplats, med lastning och lossning. Nu kunde han få ut 22 000 – 25 000 kronor för samma arbetstid som i köket. Den första tiden jobbade han extra timmar som kock, men efter en tid släppte han det helt.
Flyget passade honom, och för ett år sedan flyttade han till Norge för att börja på Gardemoens flygplats.
– Det kunde bli lite enformigt med bara små flyg. Jag ville både få ihop lite mer pengar och få mer utmaning på jobbet.
Att han tröttnade så snabbt har inte med brister i utbildningen att göra. Tvärtom var det en av de bästa, med bra koppling till yrkeslivet.
– Jag hade lite grepp genom praktiken och visste att det skulle vara stressigt. Det jag inte hade insett var hur det skulle kännas att slita så mycket och inte få mer betalt.

Många av Emanuels klasskamrater är duktiga kockar som fortfarande arbetar i yrket. Men flera har också lämnat branschen, av ungefär samma skäl som Emanuel. En del började aldrig över huvud taget.
Tror du att du kommer att gå tillbaka till kockjobbet någon gång i framtiden?
– När jag slutade som kock kände jag »fy fan, aldrig igen«. Samtidigt har jag ibland saknat restaurangvärlden. Det är ett roligt yrke, med roligt folk. Jag har kompisar som jobbar inom det militära, i Tchad och Afghanistan. Om jag skulle vara kock på basen skulle det bli en annan grej, så då kanske.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här