Nyheter efter plugget
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Kocken som bytte yrke

"Det var slitigt och dålig lön". Emanuel Lundqvist fick genast jobb som kock efter hotell- och restaurangutbildningen. Men efter två år valde han att lämna branschen.

Publicerad 24 september 2013
Kocken som 
bytte yrke
Kocken Emanuel Lundqvist jobbar som lastare och lossare på flygplatsen Gardemoen i Norge. Foto: Stian Lysberg Solum /SCANPIX

När Emanuel Lundqvist, 26, svarar i telefon står han på Oslos flygplats Gardemoen. Här arbetar han med lastning och lossning sedan ett år tillbaka. Innan vi kan prata måste han »pusha en Boeing trippelsjua«, att med hjälp av ett särskilt fordon trycka ut planet från gaten. Åter i telefonen berättar han om när han lämnade det som varit hans drömyrke.
Emanuel ville verkligen bli kock när han sökte till Nyköpings hotell- och restaurangskola.
– Redan när jag var liten tyckte jag om att laga mat och hjälpa mamma hemma i köket.
Skolan gjorde honom än mer säker. Under studierna började han arbeta extra som kock på Södertuna slott, där han sedan fortsatte. Han jobbade på Scandics restaurang Voyage och på O–Learys i Nyköping.

Men efter två år tröttnade han.
– Det var slitigt och dålig lön med tanke på arbetstiderna. Jag kunde jobba 180 timmar i månaden och ändå inte få ut mer än 16 000 – 17 000 kronor efter skatt.
Emanuel sökte och fick jobb på Skavsta flygplats, med lastning och lossning. Nu kunde han få ut 22 000 – 25 000 kronor för samma arbetstid som i köket. Den första tiden jobbade han extra timmar som kock, men efter en tid släppte han det helt.
Flyget passade honom, och för ett år sedan flyttade han till Norge för att börja på Gardemoens flygplats.
– Det kunde bli lite enformigt med bara små flyg. Jag ville både få ihop lite mer pengar och få mer utmaning på jobbet.
Att han tröttnade så snabbt har inte med brister i utbildningen att göra. Tvärtom var det en av de bästa, med bra koppling till yrkeslivet.
– Jag hade lite grepp genom praktiken och visste att det skulle vara stressigt. Det jag inte hade insett var hur det skulle kännas att slita så mycket och inte få mer betalt.

Många av Emanuels klasskamrater är duktiga kockar som fortfarande arbetar i yrket. Men flera har också lämnat branschen, av ungefär samma skäl som Emanuel. En del började aldrig över huvud taget.
Tror du att du kommer att gå tillbaka till kockjobbet någon gång i framtiden?
– När jag slutade som kock kände jag »fy fan, aldrig igen«. Samtidigt har jag ibland saknat restaurangvärlden. Det är ett roligt yrke, med roligt folk. Jag har kompisar som jobbar inom det militära, i Tchad och Afghanistan. Om jag skulle vara kock på basen skulle det bli en annan grej, så då kanske.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hej Gäst CLARA HENRY

”Skulle vilja ha makten över frukosten”

Clara Henry är programledare, bloggare och aktuell med tv-serien »Du Clarar mer än du tror« som har premiär på SVT den 1 oktober. Men om hon fick välja ett branschyrke att jobba i så skulle det vara som boss över frukostbuffén.

Publicerad 27 september 2020 Kommentera
”Skulle vilja ha makten över frukosten”
Clara Henry. Foto: Morgan Norman

Hur är du som gäst på hotell eller restaurang?
– Jag blir lyrisk om rummet eller frukostbuffén har något utöver det vanliga. Nu senast bodde jag på Calmar Stadshotell och blev jätteglad av att de hade fyra hantlar hängande på väggen. Otippat och roligt!

Vilket hotell- eller restaurangyrke skulle du helst vilja ha?
– Jag skulle vilja ha makten över frukostbuffén. Om jag fick bestämma över en frukostbuffé hade den varit episk.

Vad är det pinsammaste du gjort på hotell eller restaurang?
– När jag var i Örnsköldsvik med Melodifestivalen 2014 spelade vi Monopol en kväll. En kastade spelsedlarna över hela rummet. Jag filmade och lade ut på min Youtubekanal. Sedan fick jag en lång kommentar från tjejen som städat.

Nyheter MEDLEMSMÖTE

HRF möter medlemmar på Scandic

Scandic är en stor arbetsgivare med många HRF-medlemmar. Den här veckan är de i fokus för ordförande Malin Ackholt.

Publicerad 24 september 2020 2 kommentarer
HRF möter medlemmar på Scandic
HRF:s ordförande Malin Ackholt möter medlemmar på Scandic digitalt. Foto: Peter Jönsson

Under veckan arrangerar Hotell- och restaurangfacket flera digitala möten för medlemmar på hotellkedjan Scandic. Tanken är att medlemmarna ska få diskutera bland annat framtiden för branschen och den kommande avtalsrörelsen med förbundets ordförande.

– Vi måste hitta sätt att ha samtal och diskussioner med medlemmar trots att det pågår en pandemi. Det kommer inte att ersätta möten IRL. Det här är ett komplement, som säkert kommer att fortleva även efter corona, säger Malin Ackholt.

Intresset för de digitala medlemsmötena har varit stort. Hittills har mer än 70 medlemmar deltagit.

– Många upplever det intressant att höra hur kollegor på andra arbetsplatser har det. Sedan kan det komma upp en del individärenden som vi inte kan lösa där, men där vi kan lotsa vidare, säger Malin Ackholt.

Nu tittar HRF på möjligheterna att hålla liknande möten på andra arbetsplatser.

– Sedan har vi fått önskemål om att köra på engelska på Scandic, så det förbereder vi för, säger Malin Ackholt.

Nyheter forskning

Skolan ska ta kampen mot sextrakasserier

Hur kan hotell- och restaurangutbildningarna hjälpa elever att hantera och förebygga sexuella trakasserier senare i arbetslivet? Det ska forskare vid Linnéuniversitet ta reda på med hjälp av pengar från branschens forskningsfond BFUF.

Publicerad 22 september 2020 Kommentera
Skolan ska ta kampen mot sextrakasserier
Många av branschens yrken är extra utsatta för sexuella trakasserier. Nu ska forskarna försöka ta reda på hur skolan kan hjälpa framtida medarbetare att förebygga och hantera problemet. Foto: Colourbox
Maria Hedlin. Foto: Linnéuniversitetet

Statistik visar att hotell- och restauranganställda tillhör de grupper som är mest utsatta för sexuella trakasserier i yrkeslivet. År 2015 vittnade nästan 16 procent av de branschanställda i Arbetsmiljöverkets undersökning om att de sextrakassererats av andra än chefer och kollegor någon gång det senaste året. Motsvarande siffra inom handeln var 6 procent.

Nu ska forskare vid Linnéuniversitetet hitta sätt för hotell- och restaurangutbildningarna att hjälpa framtida branschanställda att förebygga och hantera problemet.
– Sexuella trakasserier i hotell- och restaurangbranschen är ett problem som varit känt sedan länge, och både bransch och fack har försökt komma till rätta med det. Vår tanke är att utbildningarna ska kunna hjälpa de framtida medarbetarna att förebygga problemet, säger Maria Hedlin, professor i pedagogik och projektledare för studien.

Tillsammans med kollegan Eva Klope, lektor i pedagogik, ska hon nu intervjua elever som går tredje året på något av gymnasiets hotell- och restaurangprogram.
– Vi tror att det är en stor del av dem som redan fått en del erfarenhet från branschen, kanske genom sommarjobb eller extrajobb, säger Maria Hedlin.

Fakta: Forskningsprojekten

BFUF beviljar varje år medel till forskning som syftar att stärka branschen och dess anställda. Fonden är grundad och finansieras gemensamt av HRF och Visita. Vid den senaste utlysningen beviljades fem projekt sammanlagt 6,7 miljoner kronor. Dessa var:

  • Kompetent, kunnig och stolt: Lärande som varumärkeslöfte i besöksnäringen. Luleå tekniska universitet.
  • Social hållbarhet för framtida medarbetare inom hotell- och restaurang. Linnéuniversitetet.
  • The new ’normal’ and the changing value of tourism education. Högskolan Dalarna.
  • Boosting the sustainable food choice to reduce climate footprint at winter tourism destinations. Högskolan Dalarna.
  • Supporting adoption of climate-smart solutions with lab-based experimental social science. Mittuniversitetet Östersund.

Hon berättar att idén till projektet kommer från utbildningen för yrkeslärare, där hon och Eva Klope undervisar.
– Vi har fått höra att många av yrkeslärarna tycker att sexuella trakasserier är ett knepigt ämne att ta upp med eleverna.

Projektet ska pågå hela nästa år och beräknas vara klart våren 2022. Det är ett av fem forskningsprojekt som nyligen fått medel av BFUF, besöksnäringens forsknings- och utvecklingsfond.

Fråga om jobbet.
99
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här