Nyheter snabbspåret

Kocken Mohamad är redo för Dalarnas restauranger

Mohamad Zohair kom till Sverige med 20 års yrkeserfarenhet i bagaget. Snabbspåret för nyanlända kockar har gett honom papper på kunskaperna.

Publicerad 19 maj 2016
Kocken Mohamad är redo för Dalarnas restauranger
Kriget tvingade kocken Mohamad Zohair att fly från Syrien. Han fick plats i snabbspåret och har haft Emil Hamp som handledare i köket på Scandic Lugnet i Falun. Foto: Henrik Hansson

Mohamad Zohair rör sig vant i restaurangköket på Scandic Lugnet i Falun. Några stenkast bort ligger den snöfria skidanläggningen, säsongen är över. Men för Mohamad är det nu det börjar, nu kan han söka vilket kockjobb som helst.

Efter snart två år i Sverige och tre veckor i det nystartade snabbspåret för kockar har han fått ett certifikat på sina yrkeskunskaper.
– Jag vill fortsätta att laga mat, jag har jobbat i olika slags kök i Syrien och i Jordanien. Men när kriget kom var vi tvungna att lämna allt. Här i Falun har jag fått erfarenhet från ett svenskt restaurangkök, berättar han.

Munzir Kftarou har gått snabbspåret i Borlänge.
Munzir Kftarou har gått snabbspåret i Borlänge.

Det var Arbetsförmedlingen som hjälpte Mohamad till Falun, där det saknas kockar. En veckas introduktion följdes av två veckors validering i restaurangköket, med kökschefen Emil Hamp som handledare och yrkesbedömare.
– Vi ser hur personen arbetar med livsmedel, sköter kökshygien och maskiner. Det handlar inte om att kunna just nordisk matlagning, utan om att värdera yrkeskunskaperna.

De som får gå snabbspåret ska, precis som Mohamad Zohair, ha erfarenhet eller utbildning från hemlandet. Det har även Munzir Kftarou, som också kommer från Syrien. Han har gått snabbspåret i Borlänge.
– Det var både lätt och svårt. Lätt eftersom jag kände mig hemma i köket, men svårt med språket. Jag är stolt att jag klarade det. Nu ska jag plugga mer svenska, och jag har redan sökt fem jobb.

Fakta: Det här är snabbspåret

Snabbspåret är resultatet av ett samarbete mellan Hotell- och restaurangfacket, Visita och Arbetsförmedlingen.

I höstas beslutade regeringen att snabbspåret för kockar blir det första av flera liknande satsningar för att snabbare få in nyanlända på arbetsmarknaden.

Kock är ett bristyrke i dag, och enligt Arbetsförmedlingen kommer det att råda brist på kockar även de kommande åren.

Mohamad Zohair söker också jobb och ska gå en kurs i svensk matlagning.
– Det är svårt med namnen på rätterna, det är väldigt mycket nytt. Min favoritråvara är lax, det är gott och man kan göra så mycket av den.
Emil Hamp ser snabbspåret som en möjlighet för branschen att få in kvalificerad personal, och tror att det kommer att ge goda möjligheter till jobb.
– Det ska inte vara några problem. Efter två veckor ser vi vad som kan behöva kompletteras, och då kan Arbetsförmedlingen hjälpa till med det.

Nyheter diskriminering

Hotell erkänner diskriminering

Ett hotell i Stockholmstrakten erkänner att man har diskriminerat två kvinnor med romsk bakgrund. Hotellet ska nu betala 30 000 kronor vardera till kvinnorna i en förlikning.

Publicerad 21 januari 2021 Kommentera
Hotell erkänner diskriminering
Hotellet utanför Stockholm erkänner att det var diskriminering när två kvinnor avvisades eftersom de är romer. Foto: Mostphotos

Kvinnorna hade bokat rum på hotellet utanför Stockholm via en bokningssajt. Men när de kom vägrade receptionisten checka in dem. Anledningen: hotellet uppgav att de tidigare haft problem med gäster av romskt ursprung.

Diskrimineringsombudsmannen, DO, har drivit kvinnornas ärende.
– Att man som individ på det här sättet drabbas på grund av hur andra individer har agerat för att man uppfattas ha samma etniska tillhörighet är diskriminering, säger DO, Lars Arrhenius.

Hotellet har nu erkänt att man gjort sig skyldig till diskriminering. I en förlikning ska företaget betala 30 000 kronor vardera till kvinnorna.

Ur temat Coronakrisen
Nyheter CORONAKRISEN

LO vill ha vaccin till branschfolk

Riskgrupper och vårdanställda först. Näst på tur för vaccin borde de som jobbar i kontaktnära yrken stå, som hotell- och restauranganställda. Det menar LO i ett förslag.

Publicerad 15 januari 2021 Kommentera
LO vill ha vaccin till branschfolk
LO vill att anställda i kontaktnära yrken ska få vaccin när de prioriterade grupperna har vaccinerats. Foto: Colourbox

LO har presenterat ett förslag till åtgärdsprogram för att hindra smittspridning och få bukt med arbetslösheten i pandemins spår.

Bland annat föreslår man att de som jobbar i kontaktnära yrken ska stå på tur när de prioriterade grupperna fått sitt vaccin.

Therese Guovelin
Therese Guovelin. Foto: LO

Flera andra förslag tar tydligt sikte på det tuffa läget för hotell- och restaurangbranschen.
– Hela den näringen är ju oerhört hårt drabbad. Förutom att gäst- och kundunderlaget har försvunnit så har branschen drabbats av fler och fler rekommendationer och restriktioner, säger Therese Guovelin, LO:s vice ordförande.

Hon menar att samhället inte har råd att låta en så viktig bransch gå under.
– Det skulle vara katastrof om man skulle behöva börja om från början. År efter år har omsättningen ökat, och det är en oerhört viktig bransch för sysselsättningen. Är det någonstans man kan skapa jobb snabbt är det inom hotell och restaurang.

Några av LO:s förslag

  • Rätt att få covid-19 klassad som arbetsskada om man smittas på jobbet.
  • Prioriterad vaccinering för anställda i kontaktnära yrken.
  • Hyressubventioner riktade till företag.
  • Riktat omställningsstöd.
  • Ekonomiska bidrag vid betydande regelförändringar.
  • Möjlighet till heltidspermittering.
  • Krav på kollektivavtal för att korttidspermittera.
  • Statligt stöd för kompetensutveckling och validering.
  • Ekonomiskt tillskott till de värst drabbade a-kassorna.

Bland annat föreslår LO att regeringen går in med hyressubventioner och ekonomiskt stöd ”vid betydande regelförändringar så som inskränkning av alkoholförsäljning”.

Arbetslösheten är en annan viktig fråga för LO. Många har förlorat sina jobb när verksamheter tvingas dra ned på öppettider eller till och med stänga. Bland annat vill man att regeringen skjuter till medel så att den som saknar gymnasieutbildning får möjlighet att utbilda sig, med rimlig ersättning. Dessutom vill LO att företag ges möjlighet att korttidspermittera på heltid.

– Företagen måste kunna övervintra och behålla sin personal. Det är inte så enkelt att stänga och sedan starta igen när det vänder, säger Therese Guovelin.

Ur temat Coronakrisen
Nyheter Alkoholstopp

HRF kräver besked från regeringen

I morse meddelade regeringen att förbudet mot alkoholförsäljning efter klockan 20 förlängs. Nu kräver HRF besked om riktade stöd till branschen.

Publicerad 14 januari 2021 Kommentera
HRF kräver besked från regeringen
HRF:s förbundsordförande Malin Ackholt kräver besked om riktade stöd till branschen. Foto: Colourbox, Peter Jönsson

Vid jul skärptes förbudet mot alkoholförsäljning. I stället för den tidigare restriktionen som satte stopp vid klockan 22 blev det nu klockan 20 som gällde. Den nya begränsningen skulle gälla till och med den 15 januari, men förlängs alltså med nio dagar.

– Det är besvärande att regeringen inte kan lämna besked tidigare, när man ändå har gjort bedömningen att smittläget är oförändrat, säger Malin Ackholt, ordförande för Hotell- och restaurangfacket.

Hon anser att besöksnäringen drabbas orimligt hårt av restriktioner.
– I synnerhet som man inte kunnat visa att den är drivande i smittspridningen. Vi har ställt frågor om det, men inte fått några svar.

Redan före jul utlovades att kompensation skulle komma. Enligt Malin Ackholt väntar branschen fortfarande.

– Det är snart en månad sedan man sade det. Och förutom ökade möjligheter att korttidspermittera har man inte lämnat några besked. Vi har haft ett besvärligt läge i snart elva månader. Det finns inga marginaler längre. Våra medlemmar behöver åtgärder som ger rimlighet och förutsägbarhet för både företag och anställda.

Ingår i temat: Coronakrisen 110 artiklar

Alla artiklar i temat (107 till)
Fråga om jobbet.
100
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här