Mohamad Zohair kom till Sverige med 20 års yrkeserfarenhet i bagaget. Snabbspåret för nyanlända kockar har gett honom papper på kunskaperna.
Mohamad Zohair rör sig vant i restaurangköket på Scandic Lugnet i Falun. Några stenkast bort ligger den snöfria skidanläggningen, säsongen är över. Men för Mohamad är det nu det börjar, nu kan han söka vilket kockjobb som helst.
Efter snart två år i Sverige och tre veckor i det nystartade snabbspåret för kockar har han fått ett certifikat på sina yrkeskunskaper.
– Jag vill fortsätta att laga mat, jag har jobbat i olika slags kök i Syrien och i Jordanien. Men när kriget kom var vi tvungna att lämna allt. Här i Falun har jag fått erfarenhet från ett svenskt restaurangkök, berättar han.
Det var Arbetsförmedlingen som hjälpte Mohamad till Falun, där det saknas kockar. En veckas introduktion följdes av två veckors validering i restaurangköket, med kökschefen Emil Hamp som handledare och yrkesbedömare.
– Vi ser hur personen arbetar med livsmedel, sköter kökshygien och maskiner. Det handlar inte om att kunna just nordisk matlagning, utan om att värdera yrkeskunskaperna.
De som får gå snabbspåret ska, precis som Mohamad Zohair, ha erfarenhet eller utbildning från hemlandet. Det har även Munzir Kftarou, som också kommer från Syrien. Han har gått snabbspåret i Borlänge.
– Det var både lätt och svårt. Lätt eftersom jag kände mig hemma i köket, men svårt med språket. Jag är stolt att jag klarade det. Nu ska jag plugga mer svenska, och jag har redan sökt fem jobb.
Fakta: Det här är snabbspåret
Mohamad Zohair söker också jobb och ska gå en kurs i svensk matlagning.
– Det är svårt med namnen på rätterna, det är väldigt mycket nytt. Min favoritråvara är lax, det är gott och man kan göra så mycket av den.
Emil Hamp ser snabbspåret som en möjlighet för branschen att få in kvalificerad personal, och tror att det kommer att ge goda möjligheter till jobb.
– Det ska inte vara några problem. Efter två veckor ser vi vad som kan behöva kompletteras, och då kan Arbetsförmedlingen hjälpa till med det.