Nyheter snabbspåret

Kocken Mohamad fick jobb efter snabbspåret

Mohamad Zohair från Syrien var en av de första nyanlända kockarna som gick det så kallade snabbspåret i våras. Nu har han fått jobb som kock på skolorna i Falun.

Publicerad 8 september 2016
Kocken Mohamad fick jobb efter snabbspåret
Kocken Mohamad Zohair från Syrien har gått snabbspåret i Falun. Foto: Henrik Hansson

Efter tre veckor i snabbspåret, en kurs i skandinavisk matlagning och sommarjobb i köket på Falu lasarett har Mohamad Zohair nu fått anställning som kock på Falu kommun.
– I dag har jag lagat ”Pasta Tricolore”, pasta med skinksås, till barnen. Nu i början går jag runt på olika skolor, men sedan ska jag få vara på en egen skola. Det är som en dröm, jag är jätteglad att jag har fått ett fast jobb, säger han.

För Mohamad Zohair med 20 års kockerfarenhet blev snabbspåret precis den väg in på arbetsmarknaden som det var tänkt. Att han dessutom har arbetat med special- och dietkost i Syrien bidrog till att det gick snabbt att få jobb. Nu kommer han både att jobba heltid som kock i skolan och hoppa in extra i köket på lasarettet vid behov.
– Jag känner mig hemma i de här köken. Men det har varit ganska mycket nytt att lära, till exempel finns det andra allergier här i Sverige än jag är van vid. I början var det svårt med språket, men nu pratar vi bara svenska på jobbet. Det är jätteviktigt att jag förstår informationen, både när någon pratar med mig och när jag läser, säger Mohamad.

Det här är snabbspåret

Kockar som har yrkeskompetens men ingen erfarenhet av svensk arbetsmarknad kan få gå snabbspåret och få sina kunskaper validerade. Arbetsförmedlingen väljer ut vilka som får delta.Först görs en teoretisk bedömning av yrkeskunskaperna på svenska, engelska eller arabiska. Därefter granskas kockarnas praktiska kunskaper ute i ett restaurangkök av en certifierad yrkesbedömare. Efter tre veckor får kocken ett intyg och ett certifikat. Ibland krävs det en komplettering på något eller några områden.

Han är en av hittills 50 kockar som har fått sina yrkeskunskaper validerade i snabbspåret. Hur många av dem som har fått jobb är dock oklart.
–  Nej, tyvärr har vi på UHR inga möjligheter att följa upp vart deltagarna tar vägen efter valideringen. Det är synd eftersom vi skulle behöva kunna svara på om vi har gjort rätt insatser, säger Marina Nilsson, som är verksamhetschef och arbetar med snabbspåret på UHR Utbildning AB.

Utöver de 50 kockar som redan gått snabbspåret är nu ytterligare 12 på gång och ska snart få sina kunskaper validerade. Planen är att runt 200 kockar om året ska få plats i snabbspåret.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här