Nu är snabbspåret för nyanlända kockar i gång. Asylsökande med erfarenhet av kockyrket från sina hemländer får sina kunskaper validerade i restaurangkök, bland annat i Skåne och Göteborg.
I dagarna börjar tre kockar i Malmö, Lund och Landskrona valideringen som ska ge dem intyg på sina yrkeskunskaper. I Stockholm, Falun och Borlänge är ytterligare ett antal på gång att börja. Och i Göteborg är tre kockar redan inne på sin sista vecka. Sedan kan de söka vanliga kockjobb var som helst i Sverige.
Processen tar tre veckor, varav två sker ute på en arbetsplats.
– Det handlar inte om praktik, det är vi noga med. Personerna som får plats i snabbspåret har yrkeskompetens men ingen erfarenhet av svensk arbetsmarknad. Efter valideringen får de ett intyg och ett kompetensutlåtande, förklarar Marina Nilsson, ansvarig för snabbspåret på UHR, Utbildningsrådet för hotell och restauranger.
Fakta: Det här är snabbspåret
Det är Arbetsförmedlingen som väljer ut vilka som får gå snabbspåret. Det sker regionalt, i samarbete med företag som kan ta emot och validera kockarna. Med papper på sina kunskaper kan de sedan antingen börja jobba direkt, eller så får de möjlighet att komplettera på något område. Fram till sommaren beräknas omkring 60 kockar ha fått plats i snabbspåret.