Nyheter

Snabbspåret för kockar har startat

Nu är snabbspåret för nyanlända kockar i gång. Asylsökande med erfarenhet av kockyrket från sina hemländer får sina kunskaper validerade i restaurangkök, bland annat i Skåne och Göteborg.

Publicerad 5 april 2016
Snabbspåret för kockar har startat
Efter snabbspåret får nyanlända kockar papper på sina yrkeskunskaper. Foto: Colourbox

I dagarna börjar tre kockar i Malmö, Lund och Landskrona valideringen som ska ge dem intyg på sina yrkeskunskaper. I Stockholm, Falun och Borlänge är ytterligare ett antal på gång att börja. Och i Göteborg är tre kockar redan inne på sin sista vecka. Sedan kan de söka vanliga kockjobb var som helst i Sverige.

Processen tar tre veckor, varav två sker ute på en arbetsplats.
– Det handlar inte om praktik, det är vi noga med. Personerna som får plats i snabbspåret har yrkeskompetens men ingen erfarenhet av svensk arbetsmarknad. Efter valideringen får de ett intyg och ett kompetensutlåtande, förklarar Marina Nilsson, ansvarig för snabbspåret på UHR, Utbildningsrådet för hotell och restauranger.

Fakta: Det här är snabbspåret

Snabbspåret är resultatet av ett samarbete mellan Hotell- och restaurangfacket, Visita och Arbetsförmedlingen.I höstas beslutade regeringen att snabbspåret för kockar blir det första av flera liknande satsningar för att snabbare få in nyanlända på arbetsmarknaden.Kock är ett bristyrke i dag, och enligt Arbetsförmedlingen kommer det att råda brist på kockar även de kommande åren.

Det är Arbetsförmedlingen som väljer ut vilka som får gå snabbspåret. Det sker regionalt, i samarbete med företag som kan ta emot och validera kockarna. Med papper på sina kunskaper kan de sedan antingen börja jobba direkt, eller så får de möjlighet att komplettera på något område. Fram till sommaren beräknas omkring 60 kockar ha fått plats i snabbspåret.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här