Nyheter KOCKBRIST

Kock fortsatt hett yrke

Kockbristen fortsätter att vara stor. Det visar Arbetsförmedlingens senaste prognos över framtidens jobb.

Publicerad 8 februari 2019
Kock fortsatt hett yrke
Fler behöver lockas till kockyrket för att köken ska fungera. Illustration: Colourbox

Arbetsförmedlingen har presenterat en prognos för framtidsutsikterna inom 200 olika yrken. Kock hör till de 20 yrken där det kommer att saknas personal i minst fem år.

Det är främst i yrken som normalt sett kräver yrkesutbildning på gymnasiet eller högskolan som det kommer att finnas brist på personal. Studie- och yrkesvägledningen behöver byggas ut eftersom man behöver vägleda mot utbildningar som ger jobb, säger Annelie Almérus, arbetsmarknadsanalytiker på Arbetsförmedlingen.
– Men arbetsgivarna har också ett ansvar att göra yrkena mer attraktiva och locka fler till utbildningar som leder till jobb, säger Annelie Almérus.

Undersökningen bygger på intervjuer med över 14 000 arbetsgivare. Intervjuerna visar på olika konsekvenser av bristen på arbetskraft. En följd är att arbetsgivarna sänker kraven på erfarenhet och utbildning. De försöker också hitta uppgifter som kan utföras av andra yrkesgrupper.
– Till exempel kan köks- och restaurangbiträden täcka upp för kockarna, säger Annelie Almérus.

Så här ser prognosen ut för några branschyrken:

  • Kockar och kallskänkor: mycket gott om jobb kommande 5 åren.
  • Hovmästare, servitörer: mycket gott om jobb närmaste året, gott om jobb på 5 års sikt.
  • Bartendrar: gott om jobb närmaste året, efterfrågan i balans på 5 års sikt.
  • Restaurang- och köksbiträden: efterfrågan i balans.
  • Kafé- och konditoribiträden: efterfrågan i balans närmaste året, hård konkurrens om jobben på 5 års sikt.
  • Pizzabagare: gott om jobb närmaste året, efterfrågan i balans på 5 års sikt.
  • Hotellreceptionister: efterfrågan i balans närmaste året, hård konkurrens på 5 års sikt.

Det kan finns regionala skillnader. När efterfrågan är i balans finns det ungefär lika många sökande som jobb.

Nyheter AVGIFT

Medlemsavgiften höjs

Från den 1 juli höjs medlemsavgiften för de allra flesta. Det har HRF:s förbundsstyrelse beslutat.

Publicerad 13 juni 2019 Kommentera
Medlemsavgiften höjs
I juli höjs avgiften i Hotell- och restaurangfacket. Foto: lolostock/Istockphoto

Hotell- och restaurangfacket behöver öka sina intäkter. Nu har man fattat beslut om att höja medlemsavgiften med i snitt elva kronor per månad. På det viset räknar man med att få in ytterligare 3,4 miljoner per år.

Nya avgifterna:

Lön
Avgift före höjning
Höjning Ny avgift från 1 juli
–8699 199 kr 0 kr 199 kr
8 700–12 699 270 kr 9 kr 279 kr
12 700–22 699 365 kr 10 kr
375 kr
22 700 – 390 kr 19 kr
409 kr

 

Nyheter stipendium

Han får HRF-stipendium

Nu är det klart vilka som får HRF:s studiestipendier i år. En av dem är Philip Olsson i Vinslöv som får 3 000 kronor till vidareutbildning.

Publicerad 11 juni 2019 Kommentera
Han får HRF-stipendium
Philip Olsson är en av dem som får HRF:s studiestipendium i år. Han vill vidareutbilda sig inom hotelmanagement. Foto: Privat, Istockphoto

Det är andra året som Hotell- och restaurangfacket delar ut sitt studiestipendium. Det riktar sig till HRF-medlemmar som är i slutet av sin hotell- eller restaurangutbildning. Pengarna, upp till 5 000 kronor per person, kan exempelvis användas till kurser, utrustning eller studiebesök med syfte att höja yrkeskompetensen.

En av årets stipendiater är Philip Olsson i Vinslöv som snart tar studenten från hotell- och turismprogrammet. Han får 3 000 kronor till vidareutveckling.
– Tanken är att jag ska använda pengarna när jag vill vidareutbilda mig, som någon form av studiestöd. Jag vill vidareutveckla mig inom management på hotell, säger Philip Olsson

I sommar ska han sommarjobba i reception. I höst hoppas Philip på att få ett fast jobb.
– Jag vill jobba ett tag och få lite mer kött på benen. Jag har jobbat som timanställd under utbildningen, men jag skulle vilja ha ett riktigt jobb för att lära mig sådant som man inte gör som timanställd.

I år delar Hotell- och restaurangfacket ut fem stipendier. Övriga stipendiater presenteras under veckan. Det är HRF:s centrala ungdomskommitté som utser dem.

Syftet är att hjälpa elever som vill fördjupa sina kunskaper på olika sätt.

Nyheter arbetsmarknad

Goda jobbchanser i branschen

Det kommer att finnas många lediga jobb på landets hotell och restauranger i sommar. Det tror i alla fall branscharbetsgivarna i Manpowers senaste arbetsmarknadsbarometer.

Publicerad 11 juni 2019 Kommentera
Goda jobbchanser i branschen
Det är soliga tider i hotell- och restaurangbranschen, om man ska tro undersökningarna. Foto: Sten-Åke Stenberg/Mostphotos

Hotell- och restaurangbranschen går bra just nu. Det visar inte minst försäljningssiffrorna. Under årets första tre månader omsatte restaurangerna drygt 30 miljarder kronor. Det är en ökning med 4,7 procent jämfört med samma period förra året, visar Restaurangindex. Mest ökade hotellrestauranger och trafiknära restauranger, medan kaféer och personalrestauranger minskade något.

Ett annat tecken på goda tider är hotell- och restaurangarbetsgivarnas positiva syn på sommarens personalbehov. Företaget Manpower Group undersöker regelbundet vad arbetsgivare i olika sektorer har för förväntningar på det närmaste kvartalet. Den senaste undersökningen visar att hotell- och restaurangarbetsgivarna är mest positiva av alla.
– Det är glädjande att efterfrågan på arbetskraft förväntas hålla i sig under sommaren i hotell- och restaurangbranschen, säger Mikael Jansson, vd för Manpower Group i Sverige.

Fråga om jobbet.
73
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här