Nyheter KOCKBRIST

Kock fortsatt hett yrke

Kockbristen fortsätter att vara stor. Det visar Arbetsförmedlingens senaste prognos över framtidens jobb.

Publicerad 8 februari 2019
Kock fortsatt hett yrke
Fler behöver lockas till kockyrket för att köken ska fungera. Illustration: Colourbox

Arbetsförmedlingen har presenterat en prognos för framtidsutsikterna inom 200 olika yrken. Kock hör till de 20 yrken där det kommer att saknas personal i minst fem år.

Det är främst i yrken som normalt sett kräver yrkesutbildning på gymnasiet eller högskolan som det kommer att finnas brist på personal. Studie- och yrkesvägledningen behöver byggas ut eftersom man behöver vägleda mot utbildningar som ger jobb, säger Annelie Almérus, arbetsmarknadsanalytiker på Arbetsförmedlingen.
– Men arbetsgivarna har också ett ansvar att göra yrkena mer attraktiva och locka fler till utbildningar som leder till jobb, säger Annelie Almérus.

Undersökningen bygger på intervjuer med över 14 000 arbetsgivare. Intervjuerna visar på olika konsekvenser av bristen på arbetskraft. En följd är att arbetsgivarna sänker kraven på erfarenhet och utbildning. De försöker också hitta uppgifter som kan utföras av andra yrkesgrupper.
– Till exempel kan köks- och restaurangbiträden täcka upp för kockarna, säger Annelie Almérus.

Så här ser prognosen ut för några branschyrken:

  • Kockar och kallskänkor: mycket gott om jobb kommande 5 åren.
  • Hovmästare, servitörer: mycket gott om jobb närmaste året, gott om jobb på 5 års sikt.
  • Bartendrar: gott om jobb närmaste året, efterfrågan i balans på 5 års sikt.
  • Restaurang- och köksbiträden: efterfrågan i balans.
  • Kafé- och konditoribiträden: efterfrågan i balans närmaste året, hård konkurrens om jobben på 5 års sikt.
  • Pizzabagare: gott om jobb närmaste året, efterfrågan i balans på 5 års sikt.
  • Hotellreceptionister: efterfrågan i balans närmaste året, hård konkurrens på 5 års sikt.

Det kan finns regionala skillnader. När efterfrågan är i balans finns det ungefär lika många sökande som jobb.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här