”Vi kan se att företagen börjar dra ner på sina krav”
Foto: Studio CA/Arbetsförmedlingen
kockbrist

”Vi kan se att företagen börjar dra ner på sina krav”

Trots kockbristen finns det flera tusen arbetslösa som söker kockjobb. Det är för­vånande, tycker Olle Ahlberg som är analytiker på Arbetsförmedlingen.

Publicerad 28 mars 2018

Kockbristen är skriande, vad beror det på?
– Det har varit stor brist på kockar i Sverige sedan länge och det beror på flera olika saker. Det ökade intresset för mat och dryck i Sverige har gjort att branschen växer och att köken behöver fler kockar och kallskänkor. Samtidigt utbildas för få på restaurang- och livsmedelsprogrammet på gymnasiet. För få söker sig till yrket helt enkelt.

Flera tusen arbetslösa söker kockjobb samtidigt som det råder stor kockbrist. Hur går det ihop?
– Det är förvånande. En förklaring kan vara att de som är arbetssökande inte lever upp till arbetsgivarens krav. De kanske saknar rätt utbildning eller erfarenhet. Men vi kan också se att företagen börjar dra ner på sina krav. Tidigare kunde arbetsgivarna ställa högre krav på erfarenhet, men nu räcker det oftast med en utbildning. Den som gått restaurang- och livsmedelsprogrammet har goda jobbchanser.

Så stor personalbrist som inom kockyrket är inte bra för branschen i längden.

Vad gör Arbetsförmedlingen för att minska kockbristen?
– Vi satsar exempelvis på arbetsmarknadsutbildningar för kockar och flera andra bristyrken. Även om kockbristen är stor så är det långt ifrån det enda bristyrket. I dag har vi brist på arbetskraft inom 80 procent av alla yrken i Sverige. Men så stor personalbrist som vi ser inom kockyrket är inte bra för branschen i längden. Det är inte långsiktigt hållbart, arbetsgivarna måste ha sin personal för att företagen ska fungera.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här