Facket: ”Företagen måste skapa bättre villkor”
Pim van Dorpel. Foto: Anna-Karin Nilsson
kockbrist

Facket: ”Företagen måste skapa bättre villkor”

Hotell- och restaurang­fackets vice ordförande Pim van Dorpel menar att företagen måste förbättra arbets­villkoren i köken.

Publicerad 28 mars 2018

Vad behövs för att råda bot på kockbristen?
– Arbetsgivarna måste ta tag i de dåliga arbetsvillkoren. I dag förväntas du offra allt för jobbet och leva något slags rockstjärneliv. Det fungerar inte, det måste gå att kombinera kockjobbet med ett vanligt familjeliv.
Metoo-rörelsen har också visat att det finns stora problem med sextrakasserier i köken. Det finns många kompetenta tjejer på restaurangskolorna, men efter några år lämnar många branschen. Företagen måste skapa bättre villkor.

Hur ska det gå till?
– Det är ett stort inflöde av personal i branschen, men också ett stort utflöde. För att minska tappet måste arbetsgivaren satsa på utbildning för dem som redan valt restaurangbranschen. Efter några år i yrket kan ett restaurangbiträde uppnå en hög kompetens, som kan valideras och kompletteras med utbildning. Det är också helt orimligt att det finns arbetslösa kockar när det är skriande kockbrist. Arbetsförmedlingen måste validera och utbilda bort arbetslösheten.

Vad tycker HRF om att företagen blir mer aktiva i kockutbildningarna?
– Det är bra och en naturlig utveckling. Ute i Europa tar före­tagen ett mycket större ansvar för att förse branschen med kockar. Men i Sverige har företagen varit lite mer bortskämda och klagat på att restaurangskolorna inte utbildat tillräckligt många. Så kan det inte fortsätta.

Finns det några risker med att utbildningarna hålls hos företagen?
– Självklart måste utbildningarna skötas av företag med kollektivavtal och schysta villkor. Och ju mer av utbildningen som förläggs hos företagen, desto mer närvarande ska facket vara. Exempelvis måste vi tydliggöra hand­ledarens roll. Det är våra medlemmar som ska vara handledare, och det ska vara en statusroll. Det ska synas på lönen och vi vill att handledarens villkor skrivs in i kollektiv­avtalet.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här