Nyheter Arbetsskada

”Kniven föll rakt i mitt ansikte”

Syed Murtaza Hassani fick ett tio centimeter långt skärsår på kinden när en kockkniv föll från en hylla på hans jobb på Max. ”Jag fick panik. Det blödde jättemycket”, säger han.

Publicerad 14 juni 2024
”Kniven föll rakt i mitt ansikte”
Syed Murtaza Hassani hamnade på akuten efter att ha fått ett tio centimeter långt skärsår på kinden när en kockkniv föll i hans ansikte. Foto: Stefan Holm, Gamma-Man, Mostphotos

Det var strax efter åtta på morgonen torsdagen den 23 maj som Syed Murtaza Hassani kom stressad till jobbet på hamburgerrestaurangen på Lidingö.

Han hade missat tåget så han var åtta minuter sen.
– Jag hade bråttom för jag skulle räkna alla kartonger och kycklingar och hinna fixa schema innan restaurangen öppnade, säger han.

När han skulle räkna grilloumin behövde han något att lägga ostarna i. Han sträckte sig efter en kantin uppe på en hylla.

– När jag skulle ta ner den ramlade en låda och flera andra kantiner i huvudet på mig. Mellan dem låg en stor kniv som vi skär kyckling med. Den ramlade rakt i mitt ansikte och skar upp ett jättestort sår på min kind, säger Syed.

Det var blod överallt, i köket och uppe på toaletten där jag försökte tvätta såret.

Syed Murtaza Hassani, restaurangbiträde på Max

– Jag fick panik. Det blödde jättemycket. Jag bad en kollega ringa efter ambulans eller taxi för jag måste till sjukhuset så fort som möjligt. Det var blod överallt, i köket och uppe på toaletten där jag försökte tvätta såret i väntan på taxin, säger han.

När Syed kom till akuten på Danderyds sjukhus fick han direkt komma in till läkaren. Han var sövd medan läkaren sydde ihop det djupa såret som löper längs hela käken på höger kind.

– När jag vaknade hade jag jätteont i kinden. Alla mina kläder var nedblodade så jag fick be en kompis hämta nya så att jag kunde byta om och åka hem, säger Syed.

Många arbetsolyckor på Max

Som Hotellrevyn tidigare rapporterat om har det varit flera arbetsolyckor på Max. En genomgång som tidningen Arbetet har gjort visar att totalt 31 arbetsolyckor har anmälts till Arbetsmiljöverket de senaste fem åren. Men i en intervju i samma tidning säger en före detta chef inom hamburgerkedjan att det snarare rör sig om ett 20-tal olyckor i månaden, men att alla inte rapporteras.

Det finns en press uppifrån. Man ska hinna göra mycket jobb på lite tid.

Alexandra Norrman, regionalt skyddsombud på HRF

Alexandra Norrman är regionalt skyddsombud på HRF i Stockholm. Hon säger att stress är en betydande orsak till de många olyckorna på Max. Även i Syeds fall.
– Det finns en press uppifrån. Man ska hinna göra mycket jobb på lite tid, säger hon.

”Mycket olyckligt”

Henric Byström, kommunikationschef på Max, skriver i ett mejl till Hotellrevyn att det är ”mycket olyckligt att en medarbetare har fått en arbetsskada.”

Han skriver också att de har gjort en skadeanmälan och att de har påbörjat en riskbedömning och åtgärdsplan tillsammans med det regionala skyddsombudet på HRF. ”Personalen på restaurangen har även informerats om olyckan samt vikten av att placera knivar på anvisad plats”.

Svårt att sova och äta

I måndags var Syed tillbaka på jobbet. Han säger att han mår bättre nu, men att tiden efter olyckan har varit jobbig.

– Jag sover dåligt för jag brukar alltid ligga på höger sida men det går inte nu för det gör ont. I början var det svårt att äta också eftersom jag inte kunde öppna munnen ordentligt, säger han.

Syed kom ensam som 15-åring till Sverige 2015. Nu är han 24 år och försörjer familjen i Pakistan med sin lön från Max.

Han vill inte bli fotograferad med såret.
– Jag vill inte oroa min mamma för hon har hjärtproblem, säger han.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här