Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Klart för kvitto på kockkompetens

Nu sjösätts UHR:s valideringsmodell -- systemet för bland andra arbetssökande att få kvitto på sin yrkeskunskap även om man saknar rätt utbildning. Arbetsförmedlingen i Malmö är först ut.

Publicerad 22 mars 2013

Arbetet med att ta fram valideringsmodellen har pågått i flera år inom UHR, Utbildningsrådet för Hotell och resturanger. I rådet ingår facken HRF och Unionen samt arbetsgivarorganisationerna Visita och KFO. 

Grundtanken är att skapa standardiserade bedömningar av yrkeskompetens. I bakgrunden finns också EU:s arbete för gemensamma kompetenskriterier – ett led i att underlätta jobbsökande inom EU. Ett bevis för vad man kan, även för den som är outbildad eller har utländsk utbildning.

Själva valideringen sker enligt två olika modeller – den ena för att få betyg på sin yrkeskompetens och den andra i relation till formella utbildningskrav i gymnasieskolans olika program.
– Man ska helt enkelt kunna hantverket, säger Pim van Dorpel, ombudsman på HRF.
För kockar handlar det om matlagning, hygien, ekonomi och arbetsmiljö. Serveringspersonal bedöms efter service och bemötande, försäljning, dryckeskunskap, hygien och arbetsmiljökunskap.
– Vi har jobbat mycket med att söka definiera vad serveringsyrket kräver. Mycket fokus ligger på att göra de så kallade mjuka värdena mätbara.

Än så länge finns valideringssystemet framtaget i dessa två yrkeskategorier, men på sikt ska fler restaurangyrken kunna omfattas.
– Det beror på efterfrågan från företagen. Vi behöver kunna visa på fördelarna för dem. En grupp som redan är intresserad är bemanningsföretagen.

En målgrupp är invandrade kockar som saknar svensk formell utbildning. En annan är arbetssökande med arbetslivserfarenhet eller osäkra gymnasiebetyg. Även den som redan jobbat i branschen kan omfattas – exempelvis ett köksbiträde som i praktiken är duktig nog att vara kock.
Senare i vår startar utbildningarna av de personer som ska stå för bedömningarna.

Men redan nu börjar Arbetsförmedlingen i Malmö tillämpa modellen på prov. Särskilt utsedda arbetsförmedlare ska utbildas till att kunna göra en första bedömning av de arbetssökandes kunskaper. Därefter görs yrkeskompetensbedömningen på riktiga restauranger.  

Och Arbetsförmedlingen är en viktig aktör i det hela, påpekar Pim van Dorpel. Det finns cirka 2 000 arbetslösa kockar i landet trots att det råder kockbrist. Genom att pröva den faktiska kompetensen kan AF också ordna med kompletterande utbildning ifall det saknas.
– Det är förstås omöjligt att säga varför det finns arbetslösa kockar när det finns jobb. Men nu ska man åtminstone kunna stryka kompetensbrist bland de möjliga skälen, säger van Dorpel.
De som får rätten att validera kan exempelvis vara anställda på restauranger. Men den stora gruppen, tror UHR, är sådana som jobbar åt coach- och utbildningsföretag som Arbetsförmedlingen samarbetar med.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Nyheter politik

HRF: ”Inte optimalt med nyval”

Riksdagen har uttryckt sitt misstroende mot Stefan Löfven. Olyckligt, tycker HRF:s ordförande Malin Ackholt. – Vi tror inte att nyval är det mest optimala för samhället och för våra medlemmar just nu, säger hon.

Publicerad 21 juni 2021 Kommentera
HRF: ”Inte optimalt med nyval”
Statsminister Stefan Löfven (S) håller pressträff i Rosenbad, efter att ha förlorat misstroendeomröstningen i riksdagen. Foto: Anders Wiklund/TT
Malin Ackholt. Foto: Peter Jönsson

Det var med marginal som riksdagen i dag röstade för ett misstroende mot statsminister Stefan Löfven.
Vänsterpartiet, som initierade omröstningen på grund av ett utredningsförslag om marknadshyror vid nybyggnation, fick med sig moderater, liberaler och sverigedemokrater och förklarade att Löfven inte längre har ledamöternas förtroende.

Hotell- och restaurangfackets ordförande Malin Ackholt tycker att beslutet är olyckligt.
– Vi befinner oss fortfarande i en pandemi. Vi tror inte att nyval är det mest optimala för samhället och för våra medlemmar just nu, säger hon.

Nu har Löfven en vecka på sig att bestämma om han ska utlysa nyval. Gör han det inte kommer han att entledigas från statsministerposten.

– Vi följer vad som händer på de områden som är viktiga för oss, som den höjda a-kasseersättningen och lagstiftning om trygghet och omställning, säger Malin Ackholt.

Nyheter DISKRIMINERING

Diskriminerad gäst får 30 000

En kvinna i rullstol försökte beställa ett glas vin under ett restaurangbesök, men nekades. Nu har restaurangen dömts i tingsrätten för diskriminering som har samband med funktionsnedsättning.

Publicerad 21 juni 2021 Kommentera
Diskriminerad gäst får 30 000
Gästen försökte beställa ett glas vin. Foto: Yuliya Zavalishina/Mostphotos

En eftermiddag för tre år sedan besökte kvinnan ett köpcentrum i södra Stockholm. På en av restaurangerna ville hon beställa ett glas vin, men möttes av nekande gester och huvudskakningar.
Efter flera försök bad kvinnan att få tala med restaurangchefen. Men inte heller då fick gästen någon förklaring till varför hon nekades att beställa. Kvinnan var vid tillfället nykter.

Kvinnan lämnade restaurangen och anmälde saken till Diskrimineringsombudsmannen, DO, som drev ärendet i tingsrätten.
Rätten gick på DO:s linje och dömde restaurangföretaget att betala 30 000 kronor i diskrimineringsersättning till kvinnan.

– Att man inte serveras alkohol är ett problem som många personer med funktionsnedsättning möter. Det kan vara förnedrande och göra att man undviker att beställa det man vill ha. Vi hoppas att domen kan bidra till att den här typen av diskriminering minskar, säger Martin Mörk, chef för DO:s processenhet i ett pressmeddelande.

Restaurangföretaget har fortfarande möjlighet att överklaga domen.

Nyheter balans

Regeringen föreslår familjevecka

Regeringen vill införa en familjevecka från april nästa år. Tanken är att det ska göra det lättare att kombinera arbetsliv med familjeliv.

Publicerad 18 juni 2021 Kommentera
Regeringen föreslår familjevecka
Regeringen vill införa en familjevecka från april nästa år. Det ska underlätta för föräldrar att kombinera jobb och familjeliv. Foto: Mostphotos

En ny föräldrapenningförmån till föräldrar med barn mellan 4 och 16 år. Det presenterade statsminister Stefan Löfven i dag. Förslaget, som ska nu lämnas till lagrådet, är tänkt att införas från april 2022.

– Vi måste underlätta för alla dem som kämpar med att kombinera arbetsliv med familjeliv. För dem som inte kan jobba hemma när skolan eller förskolan är stängd. Vi vill bidra till att göra arbetande föräldrars vardag enklare och samtidigt ge dem mer möjlighet till mer tid med sina barn, sade Stefan Löfven vid en pressträff på fredagen.

Dagarna ska kunna användas när barnet inte kan vara i skola eller förskola, till exempel på grund av planeringsdagar, studiedagar eller lov.

I familjer med två föräldrar får vardera föräldern tre dagar per år. Förälder med ensam vårdnad får sex dagar.

HRF:s ordförande Malin Ackholt tycker att förslaget är bra.

– Många av våra medlemmar jobbar på obekväma och varierande arbetstider. Det här kommer att underlätta för dem att både förvärvsarbeta och vara föräldrar.

Fråga om jobbet.
106
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här