Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Klart för kvitto på kockkompetens

Nu sjösätts UHR:s valideringsmodell -- systemet för bland andra arbetssökande att få kvitto på sin yrkeskunskap även om man saknar rätt utbildning. Arbetsförmedlingen i Malmö är först ut.

Publicerad 22 mars 2013

Arbetet med att ta fram valideringsmodellen har pågått i flera år inom UHR, Utbildningsrådet för Hotell och resturanger. I rådet ingår facken HRF och Unionen samt arbetsgivarorganisationerna Visita och KFO. 

Grundtanken är att skapa standardiserade bedömningar av yrkeskompetens. I bakgrunden finns också EU:s arbete för gemensamma kompetenskriterier – ett led i att underlätta jobbsökande inom EU. Ett bevis för vad man kan, även för den som är outbildad eller har utländsk utbildning.

Själva valideringen sker enligt två olika modeller – den ena för att få betyg på sin yrkeskompetens och den andra i relation till formella utbildningskrav i gymnasieskolans olika program.
– Man ska helt enkelt kunna hantverket, säger Pim van Dorpel, ombudsman på HRF.
För kockar handlar det om matlagning, hygien, ekonomi och arbetsmiljö. Serveringspersonal bedöms efter service och bemötande, försäljning, dryckeskunskap, hygien och arbetsmiljökunskap.
– Vi har jobbat mycket med att söka definiera vad serveringsyrket kräver. Mycket fokus ligger på att göra de så kallade mjuka värdena mätbara.

Än så länge finns valideringssystemet framtaget i dessa två yrkeskategorier, men på sikt ska fler restaurangyrken kunna omfattas.
– Det beror på efterfrågan från företagen. Vi behöver kunna visa på fördelarna för dem. En grupp som redan är intresserad är bemanningsföretagen.

En målgrupp är invandrade kockar som saknar svensk formell utbildning. En annan är arbetssökande med arbetslivserfarenhet eller osäkra gymnasiebetyg. Även den som redan jobbat i branschen kan omfattas – exempelvis ett köksbiträde som i praktiken är duktig nog att vara kock.
Senare i vår startar utbildningarna av de personer som ska stå för bedömningarna.

Men redan nu börjar Arbetsförmedlingen i Malmö tillämpa modellen på prov. Särskilt utsedda arbetsförmedlare ska utbildas till att kunna göra en första bedömning av de arbetssökandes kunskaper. Därefter görs yrkeskompetensbedömningen på riktiga restauranger.  

Och Arbetsförmedlingen är en viktig aktör i det hela, påpekar Pim van Dorpel. Det finns cirka 2 000 arbetslösa kockar i landet trots att det råder kockbrist. Genom att pröva den faktiska kompetensen kan AF också ordna med kompletterande utbildning ifall det saknas.
– Det är förstås omöjligt att säga varför det finns arbetslösa kockar när det finns jobb. Men nu ska man åtminstone kunna stryka kompetensbrist bland de möjliga skälen, säger van Dorpel.
De som får rätten att validera kan exempelvis vara anställda på restauranger. Men den stora gruppen, tror UHR, är sådana som jobbar åt coach- och utbildningsföretag som Arbetsförmedlingen samarbetar med.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här