Den 16 mars öppnar antagningen för alla som vill plugga vidare på högskolenivå i höst. För tre år sedan var kocken Tobias Sjölin en av de sökande. I vår tar han examen från utbildningen »kulinarisk kock och måltidskreatör« som finns på Restaurang- och hotellhögskolan i Grythyttan.
När Tobias Sjölin började plugga hade han redan jobbat som kock i flera år. Det var teorin som lockade.
– Mycket av det praktiska lär man sig ute på fältet, det teoretiska måste man lära sig på annat sätt.
Han hörde talas om utbildningen av sin lärare på gymnasiet som själv gått den.
– Men jag ville först jobba några år i branschen för att få erfarenhet.
Restaurang- och hotellhögskolan i Grythyttan är en del av Örebro universitet. Här finns flera treåriga utbildningar: kulinarisk kock och måltidskreatör, som Tobias går, sommelier och måltidskreatör, måltidsekolog samt hospitality management. Dessutom finns utbildning på avancerad nivå och forskarnivå i måltidskunskap och gastronomi.
Dags att söka
Tobias Sjölin tycker att utbildningen har gett många nya infallsvinklar.
– Jag har fått ett annat synsätt på de mest basala rätterna och tillagningssätten. Vad händer om jag ändrar lite på något och framför allt, vad kan jag göra för att förbättra för miljön?
Han är mycket nöjd med praktiken på Fotografiska i Stockholm.
– Man kan få nörda in sig på det man är intresserad av, som hållbarhet för min del.
Han ger ett exempel på att det mesta går att använda på grönsaker.
– Man kan koka kola på vätskan från kålrabbi. Det finns jättemycket socker i vätskan, om man reducerar den får man en härlig kola. Den kan man till exempel använda för att göra ett crunch att toppa rotsellerisoppa med.
I framtiden skulle Tobias vilja jobba någonstans där det inte finns något annat val än att ta tillvara allt och samarbeta med lokala näringsidkare.
– Jag har kontakt med en som jobbar på Svalbard, det skulle jag vilja göra. Men jag är också intresserad av att gå Grythyttans utbildning till måltidsekolog.