Nyheter UTBILDNING

»Jag ville först jobba några år i branschen«

Den 16 mars öppnar antagningen för alla som vill plugga vidare på högskolenivå i höst. För tre år sedan var kocken Tobias Sjölin en av de sökande. I vår tar han examen från utbildningen »kulinarisk kock och måltidskreatör« som finns på Restaurang- och hotellhögskolan i Grythyttan.

Publicerad 16 mars 2020
»Jag ville först jobba några år i branschen«
Tobias Sjölin. Foto: Julia Berg

När Tobias Sjölin började plugga hade han redan jobbat som kock i flera år. Det var teorin som lockade.
– Mycket av det praktiska lär man sig ute på fältet, det teoretiska måste man lära sig på annat sätt.
Han hörde talas om utbildningen av sin lärare på gymnasiet som själv gått den.
– Men jag ville först jobba några år i branschen för att få erfarenhet.

Restaurang- och hotellhögskolan i Grythyttan är en del av Örebro universitet. Här finns flera treåriga utbildningar: kulinarisk kock och måltidskreatör, som Tobias går, sommelier och måltidskreatör, måltidsekolog samt hospitality management. Dessutom finns utbildning på avancerad nivå och forskarnivå i måltidskunskap och gastronomi.

Dags att söka

Antagningen till höstterminens utbildningar öppnar den 16 mars och stänger den 15 april.

Läs mer om Restaurang- och hotellhögskolans utbildningar hos Örebro universitet.

Tobias Sjölin tycker att utbildningen har gett många nya infallsvinklar.
– Jag har fått ett annat synsätt på de mest basala rätterna och tillagningssätten. Vad händer om jag ändrar lite på något och framför allt, vad kan jag göra för att förbättra för miljön?

Han är mycket nöjd med praktiken på Fotografiska i Stockholm.
– Man kan få nörda in sig på det man är intresserad av, som hållbarhet för min del.
Han ger ett exempel på att det mesta går att använda på grönsaker.
– Man kan koka kola på vätskan från kålrabbi. Det finns jättemycket socker i vätskan, om man reducerar den får man en härlig kola. Den kan man till exempel använda för att göra ett crunch att toppa rotsellerisoppa med.

I framtiden skulle Tobias vilja jobba någonstans där det inte finns något annat val än att ta tillvara allt och samarbeta med lokala näringsidkare.
– Jag har kontakt med en som jobbar på Svalbard, det skulle jag vilja göra. Men jag är också intresserad av att gå Grythyttans utbildning till måltidsekolog.

Nyheter insats

”Det är helt oacceptabelt”

Svartjobb, människohandel och farlig arbetsmiljö. Det var vad myndigheterna fann vid oanmälda inspektioner på bland annat restauranger, byggen och städfirmor.

Publicerad 29 september 2020 Kommentera
”Det är helt oacceptabelt”
Många brister upptäcktes vid myndigheternas kontroller på bland annat restaurangföretag. Foto: Colourbox

De senaste två veckorna har åtta myndigheter, bland andra Arbetsmiljöverket, polisen och Skatteverket, varit ute på oanmälda kontroller. Sammanlagt har de inspekterat 150 arbetsplatser. Merparten var inom byggbranschen, men även restauranger, städföretag och däckfirmor har kontrollerats.

På ungefär hälften av företagen upptäcktes brister i arbetsmiljön. I ett 30-tal fall var bristerna så allvarliga att Arbetsmiljöverket satte ett omedelbart förbud mot arbete.
– Det är helt oacceptabelt att vi har människor som riskerar liv och hälsa på sina arbeten. Resultaten visar att vi behöver fortsätta att göra nationella insatser, där flera myndigheter jobbar tillsammans för att driva bort de oseriösa företagen, säger Arne Alfredsson, tillförordnad chef för myndighetsgemensam kontroll vid Arbetsmiljöverket.

Om kontrollerna

  • Insatsen är ett resultat av ett regeringsuppdrag som myndigheterna har fått för att motverka fusk och brottslighet i arbetslivet.
  • Myndigheterna som deltar är Arbetsförmedlingen, Arbetsmiljöverket, Ekobrottsmyndigheten, Försäkringskassan, Jämställdhetsmyndigheten, Migrationsverket, Polismyndigheten och Skatteverket.
  • Sedan 2018 har myndigheterna gjort drygt 3 500 gemensamma kontroller.

Polisen omhändertog runt 30 personer som inte har rätt att arbeta i landet, vissa misstänks ha bott på sin arbetsplats. Fem personer bedöms vara potentiella offer för människohandel.
– Resultaten av vår insats visar verkligen att vissa branscher har problem med svart arbetskraft och människor som riskerar att utnyttjas. Tillsammans kan vi myndigheter komma åt de oseriösa företagen från olika håll, det är en styrka, säger Johan Winberg, poliskommissarie vid Polismyndigheten.

Insatsen avslöjade också cirka 100 fall av brister i personalliggare, flera fall av misstänkt bidragsfusk och brott mot utstationeringslagen. Myndigheterna kommer nu att utreda och följa upp bristerna.

Ur temat Coronakrisen
Nyheter KOMpetens

Arbetslösa kan få studera med ersättning

Arbetsförmedlingen ska kunna anvisa arbetslösa att söka till studier. Det har regeringen beslutat.

Publicerad 28 september 2020 Kommentera
Arbetslösa kan få studera med ersättning
Utbildning kommer att vara nyckeln när Sverige startar om efter coronapandemin. Det menar regeringen, som nu satsar på att få fler till skolbänken. Foto: Colourbox

Den som saknar gymnasieexamen har betydligt svårare att få jobb än den som har gymnasieutbildning. När arbetslösheten nu stiger vill därför regeringen satsa på att fler kompletterar sina studier.

– Det behövs mer arbetsmarknad i utbildningspolitiken och mer utbildning i arbetsmarknadspolitiken, sade arbetsmarknadsminister Eva Nordmark vid en pressträff på måndagen.

Regeringen har beslutat att den som behöver gymnasiekompetens för att öka chansen till jobb ska kunna studera med aktivitetsersättning. Förutsättningen är att arbetsförmedlingen gör en individuell prövning som fastställer behovet.

Dessutom ska fler arbetssökande inom jobb- och utvecklingsgarantin få möjlighet att plugga på yrkeshögskola eller folkhögskola med bibehållen ersättning.

Ingår i temat: Coronakrisen 88 artiklar

Alla artiklar i temat (85 till)
Hej Gäst CLARA HENRY

”Skulle vilja ha makten över frukosten”

Clara Henry är programledare, bloggare och aktuell med tv-serien »Du Clarar mer än du tror« som har premiär på SVT den 1 oktober. Men om hon fick välja ett branschyrke att jobba i så skulle det vara som boss över frukostbuffén.

Publicerad 27 september 2020 Kommentera
”Skulle vilja ha makten över frukosten”
Clara Henry. Foto: Morgan Norman

Hur är du som gäst på hotell eller restaurang?
– Jag blir lyrisk om rummet eller frukostbuffén har något utöver det vanliga. Nu senast bodde jag på Calmar Stadshotell och blev jätteglad av att de hade fyra hantlar hängande på väggen. Otippat och roligt!

Vilket hotell- eller restaurangyrke skulle du helst vilja ha?
– Jag skulle vilja ha makten över frukostbuffén. Om jag fick bestämma över en frukostbuffé hade den varit episk.

Vad är det pinsammaste du gjort på hotell eller restaurang?
– När jag var i Örnsköldsvik med Melodifestivalen 2014 spelade vi Monopol en kväll. En kastade spelsedlarna över hela rummet. Jag filmade och lade ut på min Youtubekanal. Sedan fick jag en lång kommentar från tjejen som städat.

Fråga om jobbet.
99
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här