Nyheter VAL 2022

”Jag pratar mycket politik med alla”

– Det är klart att man förklarar sin ståndpunkt, säger restaurangbiträdet Ceasar Sedholm som gärna och ofta pratar politik.

Publicerad 12 augusti 2022
”Jag pratar mycket politik med alla”
Ceasar Sedholm. Foto: Johan Gunséus, Mostphotos

Att rösta är lika mycket en skyldighet som en rättighet. Åtminstone om du frågar Ceasar Sedholm som premiärröstar i riksdagsvalet i september.
– Det är en sak vi har kämpat för i arbetarrörelsen. Om man inte röstar finns det en risk att man urholkar systemet. Titta bara på USA. Det vore tragiskt att gå mot en mer odemokratisk stat.

Finns det frågor du brinner lite extra för?
Jag vill se starkare lagstiftning om arbetares rättigheter. För det krävs det att vi har en röd regering. Jag är inte alls nöjd med januariöverenskommelsen, samtidigt måste man hålla SD borta. Det har handlat om vilka rättigheter ska vi skydda, inte vilka vi vill ha. Det vill jag ändra på. Vi arbetare är Sveriges ryggrad. Det är väldigt tragiskt att vi blir behandlade på det här sättet.

Ceasar Sedholm

  • Ålder: 21
  • Gör: Restaurangbiträde på Max och Vezzo
  • Bor: Umeå

Vad tänker du på?
Var ska man ens börja? Marknadshyror, utförsäljning av allmännyttan. Speciellt i min kommun, Umeå, har det varit stor utförsäljning. Barnfamiljer har hamnat på gatan. Det är otroligt tragiskt.

Sedan vill jag att klimatet blir en stor fråga. Och sjukvården.

Är det din viktigaste fråga?
Jag sätter stort värde på alliansfriheten, men den frågan verkar bli avgjord före valet. Sedan vill jag att klimatet blir en stor fråga. Och sjukvården. Sverige har gått från flest sjukvårdssängar per capita till lägst. Det är en otroligt negativ trend. Privatiseringen måste stoppas. Det är vi arbetare som sliter i vården, det är vi som blir sjukast, det är våra skattepengar, det ska inte gå till någon privat. Samma med skolan. Det är bra att S vill införa tak på vinstuttag. Det är inte tillräckligt men det är ett steg i rätt riktning.

Är dina jämnåriga lika intresserade av politik som du?
Många är det. Jag pratar mycket politik med alla. Det är valår, krig i Ukraina, Natoanslutning. Det är klart att man förklarar sin ståndpunkt.

Vad skulle det stå på din valaffisch?
Nej till krig! Nej till Nato!