Nyheter VAL 2022

Amelie tänker strategiskt inför valet

Vaktmästaren Amelie Jakobsson har nyligen engagerat sig fackligt och är förundrad över hur politik och arbete hänger ihop.

Publicerad 16 augusti 2022
Amelie tänker strategiskt inför valet
– Man ska inte tänka att man inte gör skillnad, säger Amelie Jakobsson om sin valaffisch. Bilden är ett montage. Foto: Pernilla Wahlman, Colourbox

Amelie Jakobsson, 40, är vaktmästare på Gysinge herrgård. Hon har börjat tänka på valet på ett nytt sätt, och vill lägga sin röst så att hennes frågor lyfts.
– Partierna driver frågorna så himla olika, och utifrån olika skäl. De utgår från olika perspektiv. Jag börjar tänka på vad som är mest strategiskt för mig att rösta på för att mina frågor ska lyftas. Vad gynnas jag och mina kamrater av? Det är jätteintressant – jag börjar fråga mig om jag har röstat fel halva livet.

Hur bestämmer du dig för var du vill lägga din röst?
Jag brukar uppdatera mig, har det skiftat någonstans? Är det någon fråga de har slutat driva som är viktig för mig? Inga jätteförändringar brukar det vara. Nu när jag har blivit mer fackligt engagerad börjar man se sambanden på ett annat sätt. Då ser jag politiken ur ett annat perspektiv.

Finns det någon fråga som är extra viktig för dig?
Här ute är skolan en viktig fråga. De har lagt ned högstadiet så många sitter och skjutsar sina barn till Avesta i Dalarna. Just det här att man lägger ner saker på landsbygden, särskilt nu efter pandemin när folk vill hit. Det är verkligen en aktuell fråga.

Att rösta är en skyldighet tycker jag.

Är det självklart för dig att rösta?
Det är det bästa sättet vi kan yttra vår ståndpunkt på, och det är det enklaste man kan göra. Man måste inte gå ut och demonstrera på första maj om man inte vill, men att rösta är en skyldighet tycker jag.

Vad skulle det stå på din valaffisch?
O vad svårt. Vad skulle det stå … Jo, ”Alla röster räknas!” Man ska inte tänka att man inte gör skillnad, för då gör man inte det. Spela roll vad man röstar på. Tänk igenom vad som är bäst för dig nu i livet.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här