Nyheter

HRF stödjer Musikerna i Idol-konflikten

På fredag kan artister och musiker som arbetar med Idolprogrammet tas ut i strejk. Nu ställer sig Hotell- och restaurangfacket bakom Musikerförbundet i konflikten.

Publicerad 23 november 2016
Per Persson, HRF:s avtalssekreterare. Foto: Jann Lipka/HRF
Per Persson. Foto: Jann Lipka/HRF

– Unga människor ska ha skäligt betalt. Bolaget tjänar stora pengar på Idol-deltagarna och betalar ändå skrattretande låga löner. Det är helt orimligt att blivande artister ska tvingas acceptera så dåliga villkor, säger Per Persson, HRF:s avtalssekreterare.

Konflikten mellan Musikerförbundet och Fremantle Media, som producerar Idol åt TV4, handlar om deltagarnas anställningsvillkor. För att få vara med i programmet måste de 20 sista deltagarna skriva på ett anställningsavtal. I detta står bland annat att Idolerna ska arbeta för 875 kronor i veckan efter skatt och att de måste teckna sina egna olycksfalls- och ansvarsförsäkringar.

Musikerförbundet har krävt att produktionsbolaget ska teckna kollektivavtal. Men bolaget har hittills vägrat. I förra veckan varslade förbundet därför om stridsåtgärder.
– Att ett stort kommersiellt bolag utnyttjar unga människors drömmar om att lyckas i musikbranschen på det här sättet är både skamligt och oacceptabelt, sade Musikernas förbundsordförande Jan Granvik i samband med varslet.

Om Fremantle Media inte tecknat kollektivavtal före fredag den 25 klockan 14.00 träder stridsåtgärderna i kraft. Då tas musiker och artister som arbetar för programmet ut i strejk.

Tidigare har även fackförbunden i 6F; Byggnads, Elektrikerna, Fastighets, Målarna och Seko, uttalat sitt stöd för Musikerförbundet.