Nyheter A-KASSA

HRF och Handels: Stärk a-kassan

Höj a-kassan permanent, så hålls konsumtionen uppe. Det skriver Malin Ackholt, ordförande i Hotell- och restaurangfacket och Linda Palmetzhofer, tf förbundsordförande i Handelsanställdas förbund, i ett debattinlägg.

Publicerad 31 augusti 2020
HRF och Handels: Stärk a-kassan
Både HRF:s och Handels medlemmar behöver en förändrad a-kassa, menar facken. Foto: Mostphotos

Villkoren för a-kassan behöver förändras i spåren av covid-19, anser Malin Ackholt och Linda Palmetzhofer som skrivit ett gemensamt debattinlägg i Göteborgs-Posten. Skyddsnätet för dem med otrygga anställningar är fortfarande för svagt, menar de.
– Det handlar också om att det ska finnas köpkraft,  säger HRF:s ordförande Malin Ackholt.

I samband med krisen höjdes a-kassan från 365 kronor till 510 kronor om dagen. Nu vill de två ordförandena dessutom se ytterligare en höjning som de vill ska bli permanent, till 680 kronor.

Här är kraven

  • Höj ersättningsnivån till 680 kronor om dagen.
  • Sänk kravet på arbetade timmar per månad.
  • Återinför inte de sex karensdagarna som tagits bort.
  • Skjut till mer pengar till a-kassorna.

Handläggningstiderna hos a-kassorna måste  bli kortare, anser de.
– För att a-kassan ska kunna göra sitt viktiga jobb behövs regelförändringar som gör att det går att handlägga snabbare och enklare, utan att rättssäkerheten påverkas, säger Malin Ackholt.

Regeringen har delat ut 100 miljoner extra till landets a-kassor under krisen, varav nästan 16 miljoner till Hotell- och restauranganställdas a-kassa, HRAK.
– Men pengatillskottet för att möta anstormningen täcker långt ifrån kostnaderna. Där behöver staten ta ytterligare ansvar för att kompensera a-kassan. Det är viktigt att informera om, inte minst nu i budgetprocessen, säger Malin Ackholt.