Nyheter A-KASSA

Miljoner till a-kassan

Regeringen ska dela ut 100 miljoner extra till landets a-kassor, för att de ska klara det ökade inflödet. HRAK föreslås få näst mest av alla kassor – nästan 16 miljoner kronor.

Publicerad 10 juni 2020
Miljoner till a-kassan
HRAK föreslås få nästan 16 miljoner extra av regeringen för att klara av ökningen av ärenden. Foto: Mostphotos

Det är IAF, Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen, som fått i uppdrag att fördela 100 miljoner kronor till landets a-kassor. Pengarna ska gå till att förstärka organisationerna så att de mäktar med det ökade antalet medlemmar och försäkringsärenden.

– Vi är tacksamma för varenda krona vi får, säger Karin Pettersson, föreståndare för Hotell- och restauranganställdas a-kassa, HRAK.

I IAF:s förslag är det bara Unionens a-kassa som får mer pengar, drygt 18,5 miljoner kronor. HRAK föreslås få nästan 16 miljoner.

Karin Pettersson. Foto: HRAK

– Jag tycker att man har tagit hänsyn till att vi är den a-kassa som har fått absolut störst inflöde. Vi har i stort sett redan investerat pengarna. Vi har rekryterat 25 personer, haft internutbildningar och investerat i lokaler, säger Karin Pettersson.

Hon flaggar för att HRAK kommer att behöva ytterligare stöd framöver.
– Vi måste ta höjd för att vi kommer att ha mer att göra över tid. Vi vet inte när branschen återhämtar sig, eller om det kommer en andra våg av covid-19.

HRAK har löpande samtal med arbetsmarknadsdepartementet.
– Jag tycker att vi har en bra dialog. De har förstått att vi är extra hårt drabbade. Och det är jättebra att HRAK har en stark ordförande i Malin Ackholt, som har gehör på arbetsmarknaden, säger Karin Pettersson.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här