Nyheter A-KASSA

Miljoner till a-kassan

Regeringen ska dela ut 100 miljoner extra till landets a-kassor, för att de ska klara det ökade inflödet. HRAK föreslås få näst mest av alla kassor – nästan 16 miljoner kronor.

Publicerad 10 juni 2020
Miljoner till a-kassan
HRAK föreslås få nästan 16 miljoner extra av regeringen för att klara av ökningen av ärenden. Foto: Mostphotos

Det är IAF, Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen, som fått i uppdrag att fördela 100 miljoner kronor till landets a-kassor. Pengarna ska gå till att förstärka organisationerna så att de mäktar med det ökade antalet medlemmar och försäkringsärenden.

– Vi är tacksamma för varenda krona vi får, säger Karin Pettersson, föreståndare för Hotell- och restauranganställdas a-kassa, HRAK.

I IAF:s förslag är det bara Unionens a-kassa som får mer pengar, drygt 18,5 miljoner kronor. HRAK föreslås få nästan 16 miljoner.

Karin Pettersson. Foto: HRAK

– Jag tycker att man har tagit hänsyn till att vi är den a-kassa som har fått absolut störst inflöde. Vi har i stort sett redan investerat pengarna. Vi har rekryterat 25 personer, haft internutbildningar och investerat i lokaler, säger Karin Pettersson.

Hon flaggar för att HRAK kommer att behöva ytterligare stöd framöver.
– Vi måste ta höjd för att vi kommer att ha mer att göra över tid. Vi vet inte när branschen återhämtar sig, eller om det kommer en andra våg av covid-19.

HRAK har löpande samtal med arbetsmarknadsdepartementet.
– Jag tycker att vi har en bra dialog. De har förstått att vi är extra hårt drabbade. Och det är jättebra att HRAK har en stark ordförande i Malin Ackholt, som har gehör på arbetsmarknaden, säger Karin Pettersson.