Nyheter A-KASSA

Ny a-kassa: ”Risk för a- och b-lag”

Det ska bli lättare att förstå vilken ersättning man kan få från a-kassan. Men det ska också bli färre a-kassedagar för dem som har svag anknytning till arbetsmarknaden. Det föreslås i en ny utredning.

Publicerad 16 juni 2020
Ny a-kassa: ”Risk för a- och b-lag”
I utredningens förslag till ny a-kassa kommer Arbetsförmedlingen få ett mer omfattande uppdrag att ge stöd i jobb- och utvecklingsgarantin. Foto: AF/Studio CA

I dag presenterades regeringens utredning av a-kassan. Bakgrunden är att man vill att fler ska ansluta sig till en a-kassa, och att fler ska kunna kvalificera sig för inkomstrelaterad ersättning. Men man vill också stärka dess funktion som en omställningsförsäkring. Det ska alltså vara tydliga och skarpa tidsgränser för hur länge man kan få ersättningen.

I utredningen, som lämnades i dag, föreslås att den som blir arbetslös ska uppfylla ett inkomstvillkor i stället för som i dag – ett arbetsvillkor. Det ska göra det lättare för dem med flera korta anställningar att ansöka om ersättning från a-kassan. Inkomstuppgifterna hämtas från Skatteverket. På så vis slipper den som ansöker om a-kassa skaffa arbetsgivarintyg från alla sina uppdragsgivare.

Karin Pettersson. Foto: HRAK

– Det som är positivt är att vi förmodligen kan korta handläggningstiderna. Men vem ska styrka att någon är arbetslös om inte den tidigare arbetsgivaren ska göra det, säger Karin Pettersson, föreståndare på Hotell- och restauranganställdas a-kassa, HRAK.

För att få inkomstrelaterad ersättning ska man, enligt utredningens förslag, ha tjänat minst 120 000 de senaste tolv månaderna. Under fyra av de månaderna ska man ha haft en inkomst på minst 10 000 kronor.

Det ska dessutom löna sig att vara medlem i en a-kassa under lång tid. Den som varit med i minst tolv månader föreslås få 80 procent av sin tidigare inkomst, men max 20 000 kronor per månad. Den som varit med i en a-kassa mellan sex och tolv månader ska, enligt förslaget, få 65 procent av sin tidigare inkomst, medan den som inte varit med alls eller varit med kortare än ett halvår ska få 50 procent.

– I dag har vi redan en grundförsäkring som är lika för alla. Jag har svårt att se att fler skulle gå med i en a-kassa av det här skälet. Möjligtvis att fler går med tidigt, säger Karin Pettersson.

Flest dagar med a-kasseersättning ska den få som har starkast anknytning till arbetsmarknaden. Det beräknas på hur många månader man haft en stadig inkomst på minst 10 000 kronor. Den som har haft det i minst ett år ska ha rätt till 300 dagar med inkomstrelaterad ersättning från a-kassan. Därefter är det en fallande skala ned till 100 dagar.

– Nedtrappning är väldigt populärt bland våra politiker. Det ska motivera folk att söka jobb mer aktivt. Men det här förslaget innebär en försvagning av vissa grupper. Risken är att man skapar ett slags a- och b-lag på arbetsmarknaden, där man inte riktigt värdesätter det yrkeskunnande våra medlemmar har, för att de har flera korta anställningar. Man tar inte hänsyn till hur arbetsmarknaden är konstruerad i olika branscher.

– Vi kommer att analysera utredningens förslag och räkna på individnivå för att se hur det här påverkar våra medlemmar. Och vi kommer att vara väldigt aktiva i remissarbetet. Vi vill inte att man klubbar igenom något som blir sämre för våra medlemmar, säger Karin Pettersson.

Nyheter BOK

Hon skriver bok om sitt fackliga liv

Jenny Bengtsson, arbetsmiljöinspektör som under flera år var aktiv i HRF har skrivit en bok om sitt fackliga liv. I juni kommer den ut.

Publicerad 13 april 2021 Kommentera
Hon skriver bok om sitt fackliga liv
Jenny Bengtsson var under flera år fackligt aktiv i HRF. I juni kommer hennes bok om den tiden. Foto: Jeanette Andersson

Berätta hur ett fackligt liv kan se ut i bokformat.
– Jag tar upp högt och lågt. Dels det fackliga strävandet på min gamla arbetsplats. Hur vi organiserade oss och tjatade på kollegor att gå med i facket, försökte få upp organisationskulturen. Alltifrån det till förbundsstyrelsen där jag satt mellan 2011 och 2017. Men också om hur Kommunalskandalen hanterades och om val på olika nivåer.
– Jag skriver också om arbetsmarknaden i stort, om sånt vi jobbade emot, som utnyttjande av arbetskraftsinvandrare och sexuella trakasserier.

Kan du ge något exempel?
– Det finns ett citat i boken: Varför ska ni slåss om småsaker? Det var en vd som sade. Då handlade det om en ob-ersättning på tvåtusen för en medlem. För honom var det ingenting, för oss var det en liv- eller dödfråga. Våra löner var skitlåga, och då är tvåtusen mycket.

Vem hoppas du ska läsa boken?
– Jag vill att man ska kunna plocka upp den här boken som icke fackligt engagerad och känna att ”det här ska jag gå med i”. Men det är ingen solskenshistoria. Jag hade själv velat ha en bok om vad man kan möta när jag engagerade mig, bland annat gubberiet i fackföreningsrörelsen. Jag skriver om män i olika roller som agerar på ett mer eller mindre sexistiskt sätt. De känns som cementklumpar i rörelsen.

Finns det något du saknar?
– När jag lämnade branschen lovade jag mig själv att inte engagera mig fackligt igen, men det höll ju inte. Så jag är fortfarande aktiv men i ett annat LO-förbund.
– Det jag saknar från HRF är alla fackliga kamrater och vår uppfinningsrikedom. Branschen brottas med problem och vi behövde hitta nya sätt att nå ut. Allt var inte bra, men en del var det tyckte jag.

Fakta

Glöden i ögonen – Facklig kamp i medgång och motgång kommer ut på Verbal förlag i juni.

Så boken är inte ett avslut på din fackliga gärning?
– Nej, jag har skrivit om mitt fackliga liv, första halvlek. Det skulle vara väldigt fint om det fanns fler böcker om hur det känns. Hur det kan kännas att ha sin första förhandling, nervositeten och osäkerheten. Det finns hur mycket som helst att berätta. Drömmen är att på sikt skriva en ungdomsbok om facklig organisering. Och en samlingsbok med fackliga berättelser. Det måste ju vara vi som skriver. Det finns reportageböcker, studier och rapporter. Men inte berättelser om det fackliga kneget.

Nyheter Permittering

Många företag vill permittera mer

Nyligen meddelade regeringen att möjligheten att korttidspermittera förlängs till den 30 juni. Hotell- och restaurangfacket, som hittills tecknat mer än 3 000 avtal om korttidspermittering, märker av företagarnas intresse.

Publicerad 9 april 2021 Kommentera
Många företag vill permittera mer
Den senaste veckan har HRF fått in hundratals listor från företag som vill permittera personal. Foto: Colourbox

När perioden att ansöka om korttidspermittering förlängdes ändrades också reglerna. Från och med den 29 mars kan företagare inte ansöka om ersättning i efterhand. Det här har lett till att många arbetsgivare nu kontaktar HRF.
Dessutom meddelade Folkhälsomyndigheten på torsdagen att restriktionerna för restaurangbranschen förlängs till den 2 maj, vilket sannolikt inte dämpar intresset för att permittera personal.

– Vi har fått in hundratals permitteringslistor den senaste veckan, säger Per Persson, avtalssekreterare.

Permittering

Permitteringsgraden och löneavdraget finns i fyra nivåer:

  • 20 % permittering = 4 % lägre lön
  • 40 % permittering = 6 % lägre lön
  • 60 % permittering = 7,5 % lägre lön
  • 80 % permittering = 12 % lägre lön.

Arbetsgivare har möjlighet att justera permitteringsgraden för de anställda.
Men det är viktigt, säger Per Persson, att den som är permitterad kontrollerar att löneavdraget är rätt, så att man inte går miste om lön.

– Om man upptäcker felaktigheter ska man först prata med sin arbetsgivare. Om det inte hjälper ska man kontakta sin lokala HRF-avdelning, så får man hjälp.

Hej Gäst SVEN MELANDER

”Jag har mina stamställen”

Sven Melander gillar rejäla biffar på tallriken och långa skohorn på hotellrummet.

Publicerad 9 april 2021 Kommentera
”Jag har mina stamställen”
Sven Melander – journalist, skådespelare, youtuber och författare till kokboken Upp i vikt kvickt. Foto: Karin Törnblom/TT

Hur väljer du restaurang?
– Jag har mina stamställen. Jag är traditionell, äter gärna en ordentlig biff eller någon god fisk. Men ibland bjuder mina barn pappa på middag och då blir det lite annat.

Vad får dig att återvända till ett ställe?
– Bra personal. Det är jävla roligt om folk känner igen en. Numera blir jag igenkänd, men jag gick ju på krogen innan jag var någon slags offentlig person också. 

Något speciellt som du vill ska finnas på ditt hotellrum?
– Nja, det brukar ju finnas säng, någonstans att stuva in grejerna, ett litet skrivbord och tv. Men det jag uppskattar är långa skohorn. Det behöver man när man blir äldre.

Fråga om jobbet.
102
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här