Det ska bli lättare att förstå vilken ersättning man kan få från a-kassan. Men det ska också bli färre a-kassedagar för dem som har svag anknytning till arbetsmarknaden. Det föreslås i en ny utredning.
I dag presenterades regeringens utredning av a-kassan. Bakgrunden är att man vill att fler ska ansluta sig till en a-kassa, och att fler ska kunna kvalificera sig för inkomstrelaterad ersättning. Men man vill också stärka dess funktion som en omställningsförsäkring. Det ska alltså vara tydliga och skarpa tidsgränser för hur länge man kan få ersättningen.
I utredningen, som lämnades i dag, föreslås att den som blir arbetslös ska uppfylla ett inkomstvillkor i stället för som i dag – ett arbetsvillkor. Det ska göra det lättare för dem med flera korta anställningar att ansöka om ersättning från a-kassan. Inkomstuppgifterna hämtas från Skatteverket. På så vis slipper den som ansöker om a-kassa skaffa arbetsgivarintyg från alla sina uppdragsgivare.
– Det som är positivt är att vi förmodligen kan korta handläggningstiderna. Men vem ska styrka att någon är arbetslös om inte den tidigare arbetsgivaren ska göra det, säger Karin Pettersson, föreståndare på Hotell- och restauranganställdas a-kassa, HRAK.
För att få inkomstrelaterad ersättning ska man, enligt utredningens förslag, ha tjänat minst 120 000 de senaste tolv månaderna. Under fyra av de månaderna ska man ha haft en inkomst på minst 10 000 kronor.
Det ska dessutom löna sig att vara medlem i en a-kassa under lång tid. Den som varit med i minst tolv månader föreslås få 80 procent av sin tidigare inkomst, men max 20 000 kronor per månad. Den som varit med i en a-kassa mellan sex och tolv månader ska, enligt förslaget, få 65 procent av sin tidigare inkomst, medan den som inte varit med alls eller varit med kortare än ett halvår ska få 50 procent.
– I dag har vi redan en grundförsäkring som är lika för alla. Jag har svårt att se att fler skulle gå med i en a-kassa av det här skälet. Möjligtvis att fler går med tidigt, säger Karin Pettersson.
Flest dagar med a-kasseersättning ska den få som har starkast anknytning till arbetsmarknaden. Det beräknas på hur många månader man haft en stadig inkomst på minst 10 000 kronor. Den som har haft det i minst ett år ska ha rätt till 300 dagar med inkomstrelaterad ersättning från a-kassan. Därefter är det en fallande skala ned till 100 dagar.
– Nedtrappning är väldigt populärt bland våra politiker. Det ska motivera folk att söka jobb mer aktivt. Men det här förslaget innebär en försvagning av vissa grupper. Risken är att man skapar ett slags a- och b-lag på arbetsmarknaden, där man inte riktigt värdesätter det yrkeskunnande våra medlemmar har, för att de har flera korta anställningar. Man tar inte hänsyn till hur arbetsmarknaden är konstruerad i olika branscher.
– Vi kommer att analysera utredningens förslag och räkna på individnivå för att se hur det här påverkar våra medlemmar. Och vi kommer att vara väldigt aktiva i remissarbetet. Vi vill inte att man klubbar igenom något som blir sämre för våra medlemmar, säger Karin Pettersson.